ASML vreest kaalslag chipsector

De kans is groot dat chipfabrikanten door de kredietcrisis de bouw van nieuwe productielijnen uitstellen. Dat blijkt uit uitspraken van de chief financial officer van chipmachinemaker ASML.

Ook chipfabrikanten krijgen minder snel krediet van banken door de kredietcrisis. De kans neemt daardoor toe dat chipmakers de bouw van nieuwe productielijnen uitstellen. Dat blijkt uit uitspraken die chief financial officer (cfo) van ASML Peter Wennink doet in het Financieele Dagblad (FD) van dinsdag 2 december.

 Wennink in het FD: "Onze klanten moeten zich in allerlei bochten wringen. Banken zitten allemaal op hun liquiditeit. We hebben nu al een groot probleem en dat dreigt nog groter te worden." De financiële krant concludeert dat er een kaalslag dreigt in de chipsector.

ASML ontwikkelt productieapparatuur voor chips. De verkoopcijfers van deze Nederlandse chipmachinemaker zijn een goede voorspeller van de toekomstige productie van chipmakers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat wat je vreest... word meestal je werkelijkheid

En wie weet dwingt deze kredietcrisis chipfabrikanten eens critisch te kijken naar de duurzaamheid en toepasbaarheid van hun produkten.

Neem Intel als voorbeeld (als chipmotor van de ict desktop industrie)
Die blijven er - eens in de zoveel tijd - nieuwe CPU's uit hun productielijnen persen, zonder zich af te vragen of het wel nodig is, de intel Next generation core processor.

Zij vinden een nieuwe cpu uit, OS fabrikanten komen met een nieuw besturingsysteem, en vervolgens word een geheel marktsegment weer meegesleurd in de volgende lawine van
- nieuwe computers
- nieuwe operating systems
- nieuwe applicaties
- opleidingen, trainingen
- migraties
- conversies
- service contracten
enzovoorts en zo verder...

Ik vraag me af... is dat nu wel zo nodig dat je "voor het schrijven van een brief aan tante annie" een nieuwe CPU + zoveel gigabyte aan geheugen + met OS + dito licentie + nieuwe applicatie nodig hebt?

Word het allemaal niet een beetje overkill?

Als ik bericht van Ronald zo lees, lijkt Intel me eerder een aanjager van de economie?

Bovendien zijn mensen die slechts een brief naar annie tikken geen early adopters, en slaan deze rustig een paar generaties over.

en.. stilstand is achteruitgang.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ASML

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-02T12:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.