Hitachi haakt aan op SSD Intel

Hitachi begint een samenwerking met Intel voor ssd's (solid state drives). De opslagleverancier was tot op heden niet bezig met die vorm van chip-opslag. Chipproducent zoals Intel willen de massamarkt voor clientsystemen bedienen, maar ook de high end markt voor snelle opslagsystemen.

Chipproducenten zijn al druk bezig met snellere en grotere ssd's (solid state drives). Deze opbloeiende markt is nu nog vooral iets voor duurdere laptops, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zien opslagleveranciers en serverproducenten wel brood in ssd als buffer voor serieuze storage of als snel systeem voor specifieke toepassingen. De Japanse opslagleverancier Hitachi begint nu ook aan ssd.

Voor servers en storage

Hitachi begint nu een samenwerking met chipproducent Intel. Laatstgenoemde heeft al een snelheidsrecord met zijn topmodel ssd. Dat betreft overigens alleen het lezen van data. Wat schrijven betreft, heeft concurrent Samsung de snelste ssd. Hitachi en Intel gaan nu samen ssd´s ontwikkelen als serieus alternatief voor harde schijven.

Intel zal die dan produceren in zijn fabrieken, waarna Hitachi de verkoop doet. De eerste ssd´s van de twee partners moeten in 2010 op de markt komen. De opslagleverancier laat al weten dat de samenwerking niet ssd´s betreft voor laptops en lichte clientsystemen, maar ook voor servers en opslagsystemen. Concurrent Toshiba mikt wel op laptops en consumentenapparaten.

Massamarkt

Ssd´s zijn op dit moment aanmerkelijk duurder dan harde schijven en bieden aanzienlijk minder capaciteit. De gedachte van de producenten is dat de prijs vanzelf zakt zodra de massaproductie op gang komt. Het capaciteitsverschil zal waarschijnlijk wel blijven, maar ssd kan voor bepaalde toepassingen wel voldoende ruimte bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-02T15:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.