Markt voor geheugenchips zakt in

Hoewel de omzet voor microprocessors in 2008 is gegroeid met 5,7 procent, zijn er sterke omzetdalingen op het gebied van geheugenchips. Zo daalde de omzet uit dram-chips in 2008 wereldwijd gemiddeld met 19,8 procent.

De omzet op het gebied van geheugenchips is in 2008 sterk gedaald. Voor microprocessors was de markt wel goed: voor dat type chips is er een gemiddelde omzetstijging van 5,7 procent te zien. Desondanks daalde de totale omzet van de 29 grootste chipfabrikanten in 2008 wereldwijd gemiddeld met twee procent. Dat zegt iSuppli, een marktonderzoeksbureau dat zich richt op de elektronische industrie.

Volgens senior vice president Dale Ford zijn de vooruitzichten voor 2009 somber: "Chiporders zijn vrijwel tot stilstand gekomen. Dat leidt tot grote angst en onzekerheid binnen de hele chipindustrie."

Omzetverliezen

De omzet uit dram-chips daalde in 2008 gemiddeld met 19,8 procent. Voor nor-flashgeheugen was een omzetdaling te zien van gemiddeld 16,2 procent. Voor nand-flashgeheugen een daling van 13,1 procent. Tot slot daalde de omzet uit sram met gemiddeld 16,1 procent.

Onder de geheugenchipfabrikanten met de grootste omzetverliezen bevinden zich de Zuid-Koreaanse producent Hynix Semiconductor (29,1% verlies), het Amerikaanse Micron Technology (9,2%) en Zuid-Koreaanse Samsung (9,1%).

Overheidsingrijpen

Ook chief financial officer Peter Wennink van chipmachinemaker ASML waarschuwt voor een consolidatieslag binnen de chipsector. De cfo zegt vandaag in het Financieele Dagblad: "Wie geen nieuwe machines koopt, kan niet efficiënt produceren. Chipfabrikanten kunnen het zich niet veroorloven twaalf maanden achter te blijven. Then you're dead." Wennink roept op tot overheidsingrijpen, om de kredietverstrekking aan chipfabrikanten weer op gang te helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-03T11:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.