Hitachi: harde schijven zijn niet passé

Hitachi benadrukt dat ssd’s (solid state drives) zeker niet de plaats van harde schijven zullen overnemen. Dat kunnen ze namelijk niet; schijven blijven meer capaciteit bieden. De rolverdeling schuift wel wat op.

Opslagleverancier Hitachi is een samenwerking begonnen met chipproducent Intel voor ssd's (solid state drives). Het Japanse bedrijf komt in 2010 met ssd's voor servers en opslagsystemen. Woordvoerders van Hitachi stellen hierbij dat dit zeker niet het einde inluidt voor harde schijven.

"Wij geven de harde schijf zeker niet op", luidt de verklaring. De opslagproducent zegt juist doorlopende groei te zien voor harde schijven. Dat betreft dan toepassingen waarbij veel opslagruimte is vereist, aldus de woordvoerders. Die toevoeging wijst er wel op dat wat de leverancier betreft de rol van harde schijven wat verschuift.

Andere rol

Ssd's, die nu nog relatief duur zijn, kunnen al dienen als snelle opslag voor relatief kleine hoeveelheden data. De capaciteit van ssd's zit echter flink in de lift. Producenten als Samsung en Micron komen met uitvoeringen van deze opslagstations die wel 256 gigabyte (GB) aan ruimte bieden. Dat zijn niet slechts nieuwe, beperkt verkrijgbare topmodellen, maar ssd's voor de massamarkt.

Vergeleken met reguliere harde schijven is het verschil nog groot, maar snelle enterprise-disks zijn normaliter ook wat bescheidener qua opslagruimte. Bovendien zijn zowel disks als ssd's natuurlijk te combineren in raid-opstellingen (redundant array of inexpensive disks, of redundant array of independent disks). Het huidige prijspremium van ssd's maakt dat nog een erg kostbare zaak, maar de verwachting is dat het prijsniveau sterk zal dalen door het op gang komen van massaproductie door de diverse chipfabrikanten.

Sas en fibre channel

Daaronder bevindt zich ook Intel, die ssd's maakt voor zowel laptops als zware opslagsystemen. De samenwerking met Hitachi is voor het ontwerp van dit type opslag voor laatstgenoemde toepassing. "Wij begrijpen de behoeften van enterprise-klanten in de huidige marktsituatie. Wij zijn toegewijd om baanbrekende producten te leveren die het prestatieniveau van datacenters verhogen en de tco (totale eigendomskosten) verlagen", zegt vice-president Shinjiro Iwata van Hitachi.

In de samenwerking verzorgt Intel de productie, waarna Hitachi de exclusieve afnemer en dan weer verkoper is. De twee bedrijven ontwerpen ssd's voor zowel sas- (serial attached scsi) als fibre channel-aansluitingen. Intel blijft daarnaast de eigen sata (serial ata) ssd's ontwikkelen, fabriceren en verkopen.

SSD

Solid state drives zijn een vorm van chipopslag die bestaat uit een verzameling geheugenchips met een reguliere harde schijf-aansluiting. De flash-chips behouden de erin opgeslagen informatie ook zonder stroom. Dit in tegenstelling tot reguliere geheugenchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-03T15:22:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.