Muis viert veertigste verjaardag

Dit artikel delen:

De muis bestaat veertig jaar. Het universele bedieningsapparaat voor computers is in die jaren eigenlijk weinig veranderd.

Het is op 9 december 2008 precies veertig jaar geleden dat wetenschapper Douglas Engelbart zijn vinding voor de bediening van computers demonstreerde. De muis viert dus zijn veertigste verjaardag. Het oorspronkelijke model is slechts een houten kastje met twee wieltjes eronder die de zij- en voorwaartse beweging 'waarneemt'. Die beweging wordt doorgegeven aan de computer die het weergeeft middels de aanwijzer (meestal een pijltje) op het beeldscherm.

In de loop der jaren is de fundamentele werking - en het gebruik - van de muis maar weinig veranderd. De ene leverancier deed een knop minder, de ander juist vele knoppen meer. De norm is echter nog altijd twee knoppen, behalve dan voor gamers die nooit genoeg muisknoppen lijken te hebben. De oorspronkelijke muis van Engelbart had overigens maar één knopje.

Versus toetsenbord

Tegenwoordig weten we haast niet beter, maar deze bediening van computers heeft een revolutie veroorzaakt. De letterlijke koppeling tussen beweging, beeld en daarmee handelingen (selecteren, aanklikken, slepen, loslaten, enzovoorts) maakt de computer toegankelijk voor een veel breder publiek. Muisfabrikant Logitech meldt nu dat zijn productie de één miljard heeft bereikt.

Puristen en efficiency-adepten benadrukken vaak nog de betere, snellere mogelijkheden van het toetsenbord, al dan niet in combinatie met aloude command prompt. Laatstgenoemde oer-bediening van de computer is nog lang niet uitgerangeerd. Microsoft heeft zelfs in het nieuwe Windows Server 2008 een geheel nieuwe, veel krachtigere commandline-component toegevoegd: de PowerShell.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En hoelang bestaat de muisgerelateerd ict-beroeps ziekte Repetive Strain Injury (RSI) al?

"Puristen en efficiency-adepten benadrukken vaak nog de betere, snellere mogelijkheden van het toetsenbord, al dan niet in combinatie met aloude command prompt."

Pcies.. real men don not click! Een muis is leuk speeltje en in mijn ogen alleen nuttig voor gebruik in tekenprogramma's of 3d virtualisatie software, waar het echt handiger is dan je pijltjestoetsen

"Microsoft heeft zelfs in het nieuwe Windows Server 2008 een geheel nieuwe, veel krachtigere commandline-component toegevoegd: de PowerShell."
Op Unix, Linux en DOS zat dit "commandline feature" al en breed ingebouwd vanaf dag 1.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-09T08:39:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.