Alcatel-Lucent snijdt in managers en huurlingen

Alcatel-Lucent wijst vijfduizend inhuurkrachten en duizend managers de deur. Samen met besparingen bij de inkoop, productie en verkoop hoopt het bedrijf eind 2009 quitte te spelen.

Netwerk- en telecommunicatieleverancier Alcatel-Lucent kondigt nieuwe maatregelen om de winstgevendheid te vergroten en het marktaandeel te stabiliseren. Het bedrijf boekt al zeven kwartalen op rij verlies en ziet zijn marktpositie verslechteren.

Zesduizend banen

Als onderdeel van de strategische wijziging schrapt de onderneming in totaal zesduizend functies. Het gaat om ongeveer vijfduizend ingehuurde personeelsleden en nog eens duizend managers. Bovendien hoopt Alcatel-Lucent eerdere herstructureringsinitiatieven af te ronden en extra besparingen te behalen op het gebied van gebouwen, ondersteuning en vrije uitgaven. De aangekondigde maatregelen zijn in lijn met de plannen die algemeen directeur Ben Verwaayen eind oktober 2008 bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers bekendmaakte.

De Frans-Amerikaanse hardwareleverancier gaat er vanuit dat de aangekondigde maatregelen eind 2009 een besparing van 750 miljoen euro hebben opgeleverd. Zo moet het bedrijfsresultaat op het break-even punt uitkomen. Een derde daarvan volgt door lagere kosten bij de inkoop, productie en verkoop van producten. Het resterende half miljard euro wordt bespaard door een efficiëntere onderzoeks- en ontwikkelafdeling (R&D) en door de organisatiestructuur platter te maken en overlappende verkoopactiviteiten te schrappen.

Kernsegmenten

Om efficiënter te werken gaat de afdeling R&D zich toespitsen op vier kernsegmenten: optische technologie, ip, breedband en applicatieondersteuning. Bovendien consolideert de onderneming zijn wereldwijde onderzoekscentra.

De organisatiestructuur wordt platter gemaakt door het schrappen van duizend managementfuncties. Bij het bedrijf werken wereldwijd ongeveer 75.000 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-12T14:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.