Data lijden onder ovens, panters en baby’s

Dit artikel delen:

Data zijn het belangrijkste wat mensen en organisaties hebben. Toch is de bescherming van informatie lang niet altijd evenredig aan de waarde ervan. Gegevens raken verloren door ovens, panters en baby’s.

Informatie is niet alleen in gevaar door hackers, crackers, software-bugs en slordige of saboterende werknemers. Data-herstelspecialist Kroll Ontrack presenteert het vijfde jaarlijkse overzicht van bijzondere datarampen en recovery-operaties. Volgens de leverancier zijn ongelukjes nog altijd onvermijdelijk.

Top tien

De top tien van datarampen bevat nogal wat bizarre gevallen:

  1. Gebakken laptop - Verberg je laptop voor vakantie op een veilige plek, maar dan wel een echt veilige. Een man verborg zijn laptop voor hij op vakantie ging in de oven, om de computer te beschermen tegen inbrekers. Zijn vrouw kwam echter eerder thuis en wilde voor vertrek nog een kipschotel in de oven maken. Ze verwarmde de oven vast voor en bakte dus de laptop.
  2. Panter - Een project voor het behoud van wilde dieren kwam abrupt tot stilstand door een beschadigde traceerchip. Het onderzoeksinstituut ontdekte dat één van de chips in de halsband van een panter in Florida was beschadigd. De gegevens voor dit panterbehoudprogramma zijn nog wel hersteld.
  3. Stofzuigen - Een wel erg krachtige stofzuiger heeft naast vuil ook een 1 GB usb-sleutel opgezogen. Op zich niet erg, maar de zuigkracht was zo sterk dat de opslag-stick letterlijk uit elkaar kwam. De componenten werden van de printplaat getrokken en de connector raakte los.
  4. Baby - De tweejarige zoon van een digitale thuisfotograaf had de tandjes gezet in een sd-kaart (secure digital). Pappa kon er niet om lachen en zei dat de tandafdrukken afkomstig waren van een ‘wild beest'.
  5. Hond - Toch zijn echte huisdieren ook goed voor dataverlies. Een speelse hond sloeg de externe harde schijf van de salontafel af. Na die stuiteractie leek vijf jaar aan familiefoto's verloren, maar herstelsoftware heeft nog redding kunnen bieden.
  6. Diefstal - Een gestolen auto was waarschijnlijk toch wat te heet voor een dief, die de wagen achterliet bij een rivier. De bij diezelfde inbraak buitgemaakte laptop, tas en de autosleutels waren echter nergens te bekennen. Dagen later klopte een barmhartige Samaritaan aan bij het bestolen gezin met in zijn hand een drijfnatte laptoptas, inclusief laptop. Zijn kinderen hadden dit gevonden op het strand. De eigenaar was te vinden dankzij de dief; die had namelijk de handtas in de laptoptas gepropt voordat hij dat deel van de buit in de rivier gooide.
  7. Altijd backuppen - Een onafhankelijke filmmaker legde de laatste hand aan zijn nieuwste Western-film op zijn MacBook Pro. Plotseling maakte die laptop een raar geluid en crashte. De filmmaker had geen backup en vreesde dus dat een jaar werk voorgoed verloren was. Met behulp van datahersteldiensten is de film teruggehaald, waarna die is voltooid en verkocht. De cowboyfilm is nu internationaal verkrijgbaar op dvd.
  8. Scheiding van werk en privé - Een vakantievierende advocaat dacht te gaan vissen met haar vader en tegelijkertijd een beetje te kunnen werken. Een vriend van haar vader werd zo boos dat er werk mee aan boord was gekomen, dat hij de laptoptas overboord gooide. In die tas zat niet alleen de laptop, maar ook de backup daarvan. De advocaat is er nog direct achteraan gesprongen, maar de data was al verdronken. Ook hier heeft herstelsoftware nog de belangrijke zakelijke informatie en belastinggegevens boven water weten te krijgen.
  9. Natuurgeweld - Toen orkaan Katrina in 2005 toesloeg in de Verenigde Staten, was een pasgetrouwd stel ervan overtuigd dat hun verlovings- en trouwfoto's voor eeuwig verloren waren. Een plaatselijke datahersteller bestempelde de harde schijf al als ‘onherstelbaar beschadigd'. Tweeënhalf jaar later heeft het stel de schijf uit hun kelder opgevist om Ontrack een poging te laten wagen. Met succes: alle verlovings- en trouwfoto's zijn hersteld.
  10. Kapseizen - Een zeiltocht rond de wereld eindigde toch nog in mineur toen de boot van de reizigster op de laatste dag van de reis kapseisde. Haar laptop met de logs van de reis was ook aan boord. Ook dit watergeweld heeft de opslag maar niet de data vernield. Alle verslagen van deze wereldreis zijn hersteld.

Bizarre gevallen

Dataverlies blijft altijd mogelijk en vaak ook bizar. In voorgaande edities van Kroll Ontracks jaarlijkse top tien zaten ‘hoogtepunten' als een miereninvasie (2007), een smerige sok als bescherming van een harde schijf (2006), een kakkerlakkenplaag (2005) en een vliegtuig dat over een laptop heen reed (2004).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit hoort niet in de sectie nieuws: dit is een advertorial

Ik sluit mij aan bij Vaudtje en voeg er aan toe dat er een categorie moet bij komen voor propaganda. Bha!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-12T16:16:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.