‘SSD breekt in 2009 door’

Opslagstations met geheugenchips in plaats van harde schijven breken in 2009 door op de zakelijke markt. Dit voorspelt geheugenleverancier Kingston die begin komend jaar met eigen ssd’s komt.

Kingston denkt dat de prijs van ssd's (solid state drives) in de loop van 2009 dermate omlaag komt, dat het doorbreekt op de zakelijke markt. De leverancier van geheugenproducten komt dan ook zelf in het begin van komend jaar met een reeks eigen ssd-modellen.

Die sata-opslagproducten (serial ata) van Kingston beginnen bij een capaciteit van 32 GB en kunnen oplopen tot 256 GB, vertelt business development manager Erik Vink. Een model met die topcapaciteit is nu al wel geproduceerd, maar het is nog niet bekend of die ook meteen al op de markt komt. Dat is mede afhankelijk van het prijsniveau.

Nu nog te duur

"Ssd is nu nog te duur, ja. Maar wil je daar straks als leverancier marktaandeel hebben, dan moet je nu wel instappen. Wij zijn gespecialiseerd in geheugen dus we moeten wel." De verwachting is dat massaproductie en marktpotentie elkaar aanjagen.

Voor servers

Vink benadrukt dat Kingstons aankomende ssd-producten voor de zakelijke markt zijn. "Dus voor servers en voor zakelijke laptops." Dit type opslag is nu nog vooral bestemd voor duurdere laptops, maar in servers en opslagsystemen kan ssd ook nuttig zijn. Op dit moment is echter de capaciteit relatief klein en de prijs behoorlijk hoog. Chipproducenten en geheugenleveranciers verwachten dat massaproductie daar verandering in brengt.

Prijserosie

De huidige trend is al dat geheugen steeds goedkoper wordt. Het afgelopen jaar is er een enorme prijserosie geweest. Dat geldt voor regulier computergeheugen (dram), maar ook voor flash-chips. Laatstgenoemde is in gebruik voor consumentenproducten zoals usb-sleutels en geheugenkaarten, maar ook voor ssd-opslagstations (solid state drive). De leveranciers moeten het dan ook vooral hebben van volume.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is mooi voor transactie log files
(SQL / EXCHANGE ) dat wordt razendsnel...

hmm maar de gewone Exchange DB kan ook..
Ik zou graag eens zien hoe snel dat mailed, waarschijnlijk sneller dan een SAN
(maarja minder groot).. wellicht dan SAN enkel nog voor archive, of geheel geen SAN meer, realtime-Archive to tape.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T09:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.