Toshiba schrapt eenderde geheugenproductie

Toshiba stelt zijn productie voor flash-geheugenchips bij in de joint venture met Sandisk. Het Japanse bedrijf brengt dat met maar liefst dertig procent terug.

Elektronicaproducent Toshiba zet de productie van flash-geheugenchips een tandje lager. De Yokkaichi-fabriek in Japan, een joint venture met geheugenleverancier Sandisk, gaat met ingang van januari 2009 aanmerkelijk minder produceren. Het gaat om een teruggang van dertig procent.

Kredietcrisis

Toshiba verklaart dat het deze forse maatregel neemt omdat de vraag naar geheugenchips sterk daalt. Dit betreft zowel de vraag door eindgebruikers (naar bijvoorbeeld usb-sticks en geheugenkaarten) als de vraag door andere elektronicaproducenten (voor bijvoorbeeld muziekspelers en ssd's). De kredietcrisis is de voornaamste oorzaak van de dalende vraag.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt al een sterke daling voor de chipmarkt in 2009. Dat betreft dan de totale markt voor halfgeleiders, waaronder geheugenchips maar ook processors en andere chips. In november verwachtte Gartner nog dat de wereldwijde chipomzet volgend jaar zou stijgen met 0,2 procent, maar die verwachting is nu naar beneden bijgesteld.

Geheugenleverancier Kingston voorziet een consolidatie in de markt voor geheugenchips. De prijsdruk zal producenten te veel worden, waardoor zij zich of terugtrekken uit de geheugenmarkt of ten onder gaan.

Feestdagen

Daarnaast voert Toshiba een productiestop in voor de feestdagen. De fabricage van chipplakken (wafers) van driehonderd millimeter wordt voor bijna twee weken stilgelegd. De productie van de oudere tweehonderd millimeter wafers wordt vier dagen gestaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-17T14:23:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.