Bij ASML verdwijnen duizend banen

Chipmachinefabrikant ASML schrapt duizend banen. Het aantal orders is fors teruggelopen door de economische crisis. Bovendien wordt de productie vier weken stilgelegd.

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven schrapt ruim tien procent van de banen. Het gaat voornamelijk om tijdelijke contracten. Ongeveer duizend medewerkers worden naar huis gestuurd door fors teruglopende orders als gevolg van de economische crisis. Het gaat om medewerkers op het hoofdkantoor in Veldhoven en productie- en trainingsmedewerkers in de Verenigde Staten.

De chipmachineleverancier neemt maatregelen om de gevolgen van sterk teruglopende orders tegen te gaan. Zo zijn er plannen om verspreid over het eerste halfjaar van 2009 de productie voor vier weken stil te leggen. Eerder werd bekend dat het bedrijf ook een beroep doet op de Nederlandse staat voor financiële tegemoetkoming bij arbeidstijdverkorting.

Somber

De industrie voor halfgeleiders, een graadmeter voor de bestedingen in de ict-sector, kampt met veel economische tegenwind. Marktonderzoeksbureau Gartner geeft een somber beeld van de industrie voor halfgeleiders. Volgens de onderzoekers daalt de omzet van chipfabrikanten het komende jaar met 16,3 procent. De Japanse leverancier Toshiba schrapt eenderde van zijn productie van geheugenchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-18T10:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.