CSC bouwt centrale databank wegverkeer

file

CSC gaat het centrale systeem leveren voor de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Vanaf 1 juli 2009 is het dan mogelijk om betere verkeersgegevens voor weggebruikers en wegbeheerders aan te leveren.

CSC heeft een vierjarig contract met NDW gesloten. De automatiseerder gaat de centrale databank bouwen waarin regionale verkeersgegevens worden opgeslagen.

Met de start van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (voorheen Nationaal Datawarehouse) komt er verkeersinformatie beschikbaar over zo'n 5500 kilometer snelweg én provinciale en doorgaande stedelijke wegen, tegenover ruim 1000 kilometer snelweg op dit moment. Verkeersinformatie is nu vaak niet actueel en volledig genoeg vanwege de veelheid aan verkeersinformatiesystemen, die meestal niet op elkaar zijn afgestemd. De NDW moet hier een einde aan maken. Een kwalitatief betere verkeersinformatie zou moeten leiden tot een afname van de filedruk.

Het ministerie van Verkeer & Waterstaat werkt voor het inzamelen van betere gegevens samen met wethouders, gedeputeerden en bestuurders van steden, provincies en regio's die een verkeerskritische rol spelen. Naast de aanbesteding voor een centrale databank vinden regionale aanbestedingen plaats. De provincie Utrecht heeft bijvoorbeeld Vialis Traffic gecontracteerd voor het inwinnen en via een webapplicatie beschikbaar stellen van verkeersinformatie.

Het samenwerkingsverband ARA (ARS Traffic & Transport Technology en Arcadis) gaat iets vergelijkbaars doen voor de Randstad en Zuid-Nederland. Door middel van camera's en lussen in het asfalt zal ARA gegevens over de doorstroming en snelheid van verkeer op de belangrijkste doorgaande wegen in die gebieden gaan meten. Deze gegevens worden uiteindelijk via de centrale database van NDW ter beschikking gesteld aan wegbeheerders voor verkeersmanagement en leveranciers van verkeersinformatie aan weggebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een mooie ontwikkeling. Mijn vraag is of het ook gebruikt gaat worden t.b.v. de alom bekende TMC-module in navigatiesystemen. De huidige informatie in de TMC-module laat het nodige te wensen over.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NDW

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-23T13:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.