Toshiba haalt halve terabyte met SSD

Dit artikel delen:

Toshiba komt met nieuwe ssd’s (solid state drive) waaronder een 2,5 inch exemplaar met een opslagruimte van maar liefst 512 gigabyte. De elektronicaproducent mikt daarmee in eerste instantie op laptops en mediaspelers.

Chipproducent Toshiba haalt een nieuw record aan opslagcapaciteit voor ssd's (solid state drives). Het bedrijf komt met zo'n opslagstation dat maar liefst 512 gigabyte aan ruimte biedt. Het gaat bovendien om een exemplaar in het kleinere 2,5 inch formaat. Toshiba mikt met deze ssd's dan ook op laptops en mediaspelers.

De fabrikant geeft voor de harde schijf-vervangers hoge snelheden op. De leessnelheid ligt op 240 megabyte per seconde (MBps) en de schrijfsnelheid op 200 MBps. Dat gaat overigens om het lezen en schrijven van data in opeenvolgende (sequential) posities in het opslagmedium. Het lezen en schrijven van data op willekeurige (random) plekken gaat langzamer.

Groot én snel

De nieuwe ssd's van Toshiba halen die snelheden door het gebruik van mlc-geheugenchips (multi-level cell). Deze zijn geproduceerd op op de kleinere transistormaat van 43 nanometer. Een belangrijk verschil tussen mlc- en slc-ssd's zit in de snelheidsterugval voor random lees- en schrijfoperaties. Die terugval is bij slc minder groot dan bij mlc.

Toshibia passeert zijn concurrenten met de opslagcapaciteit én snelheid van zijn nieuwe ssd's. Chipproducent Intel heeft momenteel de snelste ssd. Diens X25-E Extreme-topmodel haalt een leessnelheid van 250 MBBs. De schrijfsnelheid blijft echter flink achter, die is slechts 160 MBps. Intel gebruikt hiervoor extra dure slc-chips (single level cell), waardoor de capaciteit nu nog beperkt is tot 32 GB.

Kleiner en duurder

Begin komend jaar verschijnt daarvan wel een 64 GB-uitvoering. Reguliere modellen, van Intel en andere leveranciers, zitten al op 256 GB, terwijl Toshiba dat nu nog eens verdubbelt. Voor de ssd's van alle leveranciers geldt echter nog de relatief hoge prijs als barrière. Harde schijven bieden meer capaciteit voor veel minder geld. Het op gang komen van massaproductie van geheugenchips voor ssd's moet daar verandering in brengen.

SSD

Solid state drives zijn een vorm van opslag die bestaat uit een verzameling geheugenchips met een reguliere harde schijf-aansluiting. De flash-chips behouden de erin opgeslagen informatie ook zonder stroom. Dit in tegenstelling tot reguliere geheugenchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-24T10:16:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.