Frans van Houten vertrekt bij NXP

Topman Frans van Houten vertrekt per direct bij NXP. Dat heeft de Eindhovense fabrikant van halfgeleiders vandaag bekend gemaakt. Hij wordt opgevolgd door de Amerikaan Richard Clemmer (56), die al in de raad van commissarissen zat.

Frans van Houten gaat weg bij chipfabrikant NXP. De voormalige chiptak van Philips kampt met tegenvallende resultaten als gevolg van de ingezakte halfgeleidermarkt. Het bedrijf zit in een ingrijpende reorganisatie en verliest veel omzet.

Ontslagronde

NXP kondigde half september een ontslagronde aan die wereldwijd 4500 banen kost. In Nederland verdwijnen 1300 arbeidsplaatsen. Ook de resultaten van het vierde kwartaal vallen tegen. Frans van Houten stond vier jaar aan het roer van het bedrijf, dat in 2006 door Philips werd afgesplitst en verkocht.

Volgens het persbericht stapt Van Houten uit eigen beweging op. Eerder deze week ging hij in een interview met het Financieel Dagblad echter uitgebreid in op de strategie van NXP voor het komende jaar en zijn rol hierin. Hij vertelde dat het bedrijf niet in aanmerking kwam voor werktijdverkorting.

Januari

De halfgeleiderproducent wilde steun aanvragen, maar voldeed niet aan alle eisen. De voormalige dochteronderneming van Philips boekte niet gedurende twee maanden een omzetverlies van tenminste dertig procent, een voorwaarde om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting.  

Van Houtens opvolger Clemmer start 1 januari. Hij heeft volgens NXP ruime ervaring als bestuurder in de technologiesector. Clemmer was topman bij Agere Systems, de voormalige chipdivisie van Lucent, en werkte daarvoor 23 jaar voor de Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-31T14:14:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.