ASML boekt miljoenenverlies in vierde kwartaal

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal van 2008 zware verliezen geboekt. Het bedrijf noteerde een nettoverlies van 88 miljoen euro. In dezelfde periode in 2007 noteerde het bedrijf nog een winst van 192,5 miljoen euro.

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven boekte in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 88 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder kwam de winst nog uit op 192,5 miljoen euro.

Topman Eric Meurice verklaart dat de meeste klanten hun investeringen nagenoeg hebben gestaakt. De omzet halveerde bijna van 955 miljoen naar 494 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal een verdere daling, naar 180 miljoen tot 200 miljoen euro.

De slechte cijfers zijn in lijn met de verwachtingen. ASML lijdt, net als andere bedrijven in de chipindustrie, zwaar onder de kredietcrisis. Klanten stellen bestellingen uit of kunnen niet aan een lening komen om nieuwe machines aan te schaffen. Het Veldhovense bedrijf maakte in december 2008 bekend ruim tien procent van de banen te schrappen om kosten te besparen. Het gaat voornamelijk om tijdelijke contracten die niet worden verlengd.

Meer in kas

De huidige situatie die het bedrijf doormaakt heeft overeenkomsten met de slechte cijfers die geboekt werden tijdens het uiteenspatten van de internetzeepbel rond de millenniumwisseling. Een groot verschil tussen de situatie toen en nu is dat het bedrijf momenteel een sterkere kaspositie heeft. Er is ongeveer vijfhonderd miljoen euro beschikbaar op de bank. Daardoor kan het bedrijf interen op financiële reserves.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-15T10:36:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.