Haperend Intel sluit vijf fabrieken

Als gevolg van teleurstellende verkoopcijfers bouwt chipfabrikant Intel de productie af in vijf van zijn fabrieken. Vijf- tot zesduizend mensen komen daarbij op straat te staan. Analisten zien Intel als graadmeter voor de gezondheid van de ict-sector.

Intel trekt de stekker uit vijf grote productielocaties in de Verenigde Staten, Maleisië en de Filippijnen. Als gevolg van de sluiting verliezen vijf- tot zesduizend medewerkers hun baan. 's Werelds grootste chipfabrikant heeft daartoe besloten na de tegenvallende cijfers over 2008. Over het algemeen zien marktanalisten de verrichtingen van Intel als indicatie voor de gezondheid van de ict-sector. De processoren vormen namelijk een essentieel onderdeel van computerfabricage.

Ingezakt

De winst van Intel bleef het afgelopen jaar steken op 5,3 miljard dollar, bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Vooral in het laatste kwartaal van 2008 zaten de verkopen in de klad. Toen verkocht de fabrikant maar liefst negentig procent minder, door de ingezakte vraag naar computers en een afschrijving van een miljard dollar.

Voor sommige ontslagen probeert het bedrijf ander werk te vinden. Er zouden geen gevolgen zijn voor de Nederlandse activiteiten van de chipfabrikant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-23T10:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.