Weer drie miljard verlies voor AMD

Het verlies van chipfabrikant AMD was in 2008 kleiner dan in 2007. Het bedrijf nam eerder al een aantal maatregelen om het verlies terug te dringen, waaronder een ontslagronde waarin 1100 medewerkers hun baan verliezen. Het is het negende kwartaalverlies op rij van de chipmaker.

Chipfabrikant AMD maakte in 2008 minder verlies dan een jaar eerder. Het verlies liep terug van 3,379 miljard dollar naar 3,098 miljard dollar. De dalende vraag naar pc's en servers zorgde voor een groter verlies het vierde kwartaal dan aanvankelijk werd gedacht. AMD-ceo Dirk Meyer: "De wereldwijde economische ontwikkelingen zorgden voor minder vraag naar pc's en servers in het laatste kwartaal van het jaar. Normaal is dit het beste kwartaal."

AMD geeft, net als concurrent Intel, geen verwachtingen voor het eerste kwartaal. Het zegt alleen dat het denkt dat de verkoop verder daalt.

Reorganisatie

"We verwachten dat de reorganisatiemaatregelen en onze strategie samen met onze producten zorgt dat we er beter voorstaan als de economie weer aantrekt", zegt Meyer. De fabrikant kondigde eerder al een reorganisatie aan waarbij 1100 banen verdwijnen. Daarnaast worden de productiefaciliteiten ondergebracht in The Foundry Company. Ook verkocht het bedrijf onlangs zijn handhelddivisie aan hardwarefabrikant Qualcomm.

Het gaat niet goed met AMD. De chipfabrikant maakte het negende kwartaal op rij verlies. In 2008 werd de ceo Hector Ruiz vervangen door Dirk Meyer. Het eerste verlies werd gerapporteerd in het laatste kwartaal van 2006 na de aankoop van ATI Technologies. De winstgevendheid van de chipmaker had te lijden onder de eenmalige afschrijving van de aankoop van ATI. Nog steeds drukt de afschrijving van ATI hard op de balans van AMD. Het bedrijf schreef daar tot dusver 3,2 miljard dollar op af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-23T10:40:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.