ASMI en aandeelhouders begraven strijdbijl

De oplossing van een slepend conflict tussen de bedrijfstop van chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) en boze aandeelhouders is een stap dichterbij. De strijdende partijen maken nieuwe afspraken over de toekomstige bedrijfsvoering. Een beschermingsconstructie van topman Del Prado wordt opgeheven.

De bedrijfstop van ASMI en boze aandeelhouders hebben een akkoord bereikt over de toekomstige bedrijfsvoering van de chipmachinefabrikant. Daarmee lijkt de oplossing van een slepend conflict tussen aandeelhouders en de bedrijfstop een stap dichterbij. De strijdende partijen zien in dat het in zware economische tijden verstandiger is om samen te werken.

ASMI onder leiding van topman Del Prado en de boze investeerders onder leiding van het Britse fonds Hermes, zijn het er over eens dat er een betere balans moet komen tussen de ontwikkeling van chipmachine-apparatuur en de verkoop daarvan.

Beide partijen hebben ook afgesproken dat het bestuur en de raad van de commissarissen van het bedrijf worden versterkt. De komende tijd zullen ze overleg voeren over de invulling van vrijkomende posten, waaronder die van de voorzitter van de raad van commissarissen. Volgens een woordvoerder van ASMI zijn de aandeelhouders er voorlopig niet op uit om Del Prado uit zijn functie te zetten.

Beschermingswal

Een groep boze aandeelhouders, aangevoerd door het Britse investeringsfonds Hermes, keerde zich na tegenvallende resultaten tegen topman Del Prado. De chipmachinefabrikant zou zich volgens de investeerder teveel richten op de ontwikkeling van technologie en te weinig inzetten voor de verkoop van machines. Bovendien werd de topman, die de zoon is van de oprichter, te licht bevonden voor zijn managementpositie. De boze aandeelhouders wilden Del Prado uit het bestuur stemmen.

Om de topman te beschermen gaf ASMI preferente aandelen uit bij een bevriende stichting. De voorstanders van Del Prado staan daardoor sterker in de beslissing over het aanblijven van de topman. Die beschermingswal wakkerde het conflict aan en er diende een slepende zaak bij de Ondernemingskamer over de rechtsgeldigheid van die constructie.

De kou is nog niet helemaal uit de lucht want ASMI houdt nog een slag om de arm. Het bedrijf zal de beschermingswal pas opheffen als blijkt dat de vrede tussen de strijdende partijen volledig is hersteld. Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in mei worden de vorderingen waarschijnlijk besproken. Beide partijen willen een zaak van de Ondernemerskamer uitstellen. De zitting stond gepland op 5 februari 2009 maar wordt waarschijnlijk opgeschort omdat er meer tijd nodig is om het compromis volledig uit te werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-28T13:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.