Nederland niet als eerste over op LTE

Dit artikel delen:

Hoewel de Nederlandse telecommarkt zeer geschikt is voor de toekomstige mobiele breedbandtechnologie LTE, zal de techniek waarschijnlijk eerst in Noord-Amerika en in minder vergevorderde markten opduiken. Dat verwacht topman Adolfo Hernandez van Alcatel-Lucent.

De Nederlandse markt is zeer geschikt voor de nieuwe snelle mobiele breedbandtechnologie LTE, net zoals de meeste andere landen in West-Europa. Toch zal het waarschijnlijk niet het eerste land zijn waar de telecombedrijven de technologie aanbieden. Dat zegt topman Adolfo Hernandez van netwerk- en telecomleverancier Alcatel-Lucent in een vraaggesprek met Computable. Zijn bedrijf en vele concurrenten werken hard aan de ontwikkeling van de techniek, die binnen een paar jaar de vierde generatie (4g) mobiele telefonie en internet mogelijk moet maken.

Wanneer en waar LTE als eerste commercieel in de markt wordt gezet, is volgens Hernandez voornamelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van toestellen en applicaties die de technologie ondersteunen. "Het netwerk bouwen is eigenlijk bijzaak." Zijn team gaat er vanuit dat de eerste toestellen die gebruikmaken van LTE, in 2010 verschijnen.

CDMA

De topman verwacht dat de introductie van LTE als eerste plaatsvindt onder de aanbieders van code division multiple access (cdma). Die standaard wordt voornamelijk in Noord-Amerika gebruikt. Daarnaast denkt hij dat telecomaanbieders die nog geen umts (3g) gebruiken, eerder overstappen naar LTE dan hun concurrenten die nu al umts of de snelle variant hsdpa (3,5g) kennen. Ze slaan dan de stap naar hsdpa over.

De Nederlandse mobiele netwerkaanbieders, KPN, Vodafone en T-Mobile, bieden allen inmiddels 3,5g snelheden. Hernandez sluit niet uit dat de uitrol van LTE door deze snelle huidige netwerken wordt vertraagd. "Maar dat zal echt per land en per operator verschillen."

WiMAX

Grote technologieconcurrent van LTE (long-term evolution) is WiMAX, dat voortborduurt op de Wi-Fi-standaard en niet op de gsm-standaarden. In Nederland bouwde Alcatel-Lucent een groot deel van het WiMAX-netwerk voor de Nederlandse aanbieder Worldmax. Dat bedrijf biedt vanaf juni 2008 een commerciële mobiele WiMAX-dienst in Amsterdam en verwacht binnen enkele jaren landelijke dekking te hebben. Alcatel-Lucent heeft inmiddels de helft van zijn WiMAX-budget overgeheveld naar de ontwikkeling van LTE.

Hernandez deed zijn uitspraken tijdens het Mobile World Congress 2009 in Barcelona.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-18T08:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.