Cebit wordt weer echte ICT-vakbeurs

De Duitse ict-vakbeurs Cebit verkeert in zwaar weer. Het aantal standhouders is teruggevallen naar 4300, vergelijkbaar met het jaar 1990. Het zijn vooral bedrijven uit de consumentenelektronica die wegblijven. Zij presenteren zich liever op andere beurzen, zoals de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn.

De ict-vakbeurs Cebit dreigt dit jaar rustig te worden. Veel exposanten uit de consumentenelektronicabranche laten verstek gaan. Daarmee stijgt het ict-gehalte van de beurs. De terugval heeft alles te maken met de gedaalde afzet van elektronica als gevolg van de kredietcrisis. De beursoppervlakte is dit jaar 200.000 vierkante meter, een vijfde kleiner dan een jaar geleden.

Grote afwezigen op de Cebit zijn dit jaar vooral kleine hardwarefabrikanten en mobieltjesbouwers uit China, Taiwan, Zuid-Korea en Hongkong. Dat zij dit jaar wegblijven is de belangrijkste verklaring voor het gedaalde exposantenaantal, zegt Ernst Raue, bij Cebit-organisator Hannover Messe verantwoordelijk voor de ict-vakbeurs. “De kredietcrisis heeft de concurrentieslag onder deze groep fabrikanten sterk vergroot. Heel veel bedrijven bestaan simpelweg niet meer.”

Toch haken ook bekende namen af. Toshiba is er op de Cebit dit jaar niet bij, ook printerfabrikant Kyocera blijft weg, net als telecomtoeleverancier Ericsson en opslagfabrikant Trekstor. Mobieltjesfabrikant Nokia ontbrak al eerder. Het bedrijf richt zich vooral op consumentenbeurzen en specifieke telecombeurzen zoals het vorige week gehouden Mobile World Congres in Barcelona.

Topjaar

In het topjaar 2001 had de Cebit een oppervlakte van 430.000 vierkante meter, die was verkocht aan 8100 exposanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de terugval 200.000 m2 (dat is 1/5 deel van 1.000 000 m2) is en het topjaar 2001 ca 430.000 m2 beursvloer bevatte, welke cijfers heeft u dan verder nog gehanteerd?
Blijkbaar heeft er een geweldige verdunning (m.a.w. een verruiming van deelnemersstands) plaatsgevonden gedurende de laatste jaren of er is ergens een foutje ingeslopen.

De CeBIT 2009 beslaat met 4.300 exposanten uit 69 landen 200.000 m2. Dit komt overeen met een teruggang van 20% t.o.v. 2008. De omvang van de CeBIT 2009 weerspiegelt het economische klimaat in de ICT-branche.

Hannover Consultancy BV
Nederlandse vertegenwoordiging van de Deutsche Messe AG

@Venma: Dank voor de oplettendheid. Laatste zin van eerste alinea ('terugval') is aangepast, in lijn met de uitleg van Victor Koppelaar hierboven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-23T11:09:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.