NXP verkoopt zijn mobiele tak aan Gemalto

De in Amsterdam gevestigde smartcardfabrikant Gemalto neemt de divisie Mobile Services van chipfabrikant NXP over. De twee ondernemingen hopen zo het wereldwijde gebruik van near field communication (nfc) in bestaande contactloze infrastructuur te stimuleren.

Gemalto, de Amsterdamse leverancier van smartcards en andere mobiele beveiligingsproducten, neemt een onderdeel van chipfabrikant NXP over. Het betreft de divisie Mobile Services, die software ontwikkelt waarmee rfid-chips in mobiele apparaten wordt beheerd.

NFC

Rfid-chips (radio frequency identification) worden bijvoorbeeld gebruikt voor contactloze overdracht van gegevens bij het volgen van logistieke processen, bij ticketing (kaartverkoop) en bij toegangspoorten. Omdat de communicatie daarbij in twee richtingen verloopt (tussen chip en leesapparaat), heet deze vorm van rfid ook wel near field communication (nfc).

Met de strategische overname hopen de twee ondernemingen het wereldwijde gebruik van nfc in bestaande contactloze infrastructuur te stimuleren. NXP verwacht bovendien op deze manier nieuwe markten aan te boren voor zijn belangrijkste product, de Mifare-chip. Enkele versies van deze chip kwamen in het verleden negatief in het nieuws vanwege de gebrekkige lees- en schrijfbeveiliging. De bewuste chip zit bijvoorbeeld in de ov-chipkaart en in toegangspassen van overheidsinstanties.

Mifare4Mobile

Beide ondernemingen zijn overeengekomen dat NXP eigenaar blijft van de specificaties en het intellectueel eigendom van de Mifare4Mobile-softwareprogramma. Dat is het belangrijkste product van de overgenomen divisie. Het is niet bekend hoeveel geld met de verkoop is gemoeid.

De divisie Mobile Services is gevestigd in Frankrijk en zal niet worden verplaatst. NXP heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en is een spin-off van elektronicaconcern Philips. Gemalto is het resultaat van een fusie tussen Axalto en Gemplus in 2006. Het bedrijf ontwikkelt onder andere simcards, smartcards en usb-beveiligingstokens. Er werken ongeveer tienduizend mensen in veertig landen en draaide in 2008 een omzet van bijna 1,7 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-06T11:17:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.