Omzet wereldwijde servermarkt neemt 9 procent toe

Volgens marktanalist Gartner is de omzet van de wereldwijde servermarkt in het eerste kwartaal van 2004 met 9 procent gegroeid. Het aantal verkochte servers steeg 27 procent.


In het afgelopen eerste kwartaal bedroeg de omzet uit de wereldwijde servermarkt ruim 11,8 miljard dollar, een stijging met 9,3 procent ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar, zegt Gartner. "De omzetgroei was in grote mate te danken aan de verkoop van low-end producten, zoals servers die minder dan 5000 dollar kosten", stelt Gartner-analist Michael McLaughlin. "De Verenigde Staten bleven de grootste afzetmarkt voor servers, goed voor 37,8 procent van de wereldwijde omzet."
 
IBM is nog steeds nummer één in de servermarkt, op basis van het omzetcijfer. Het aandeel van Big Blue steeg van 28,8 procent in het eerste kwartaal van 2003, naar 30,7 procent in het afgelopen kwartaal. De volgende posities in de top-5 worden ingenomen door HP, Sun, Dell en Fujitsu/Fujitsu Siemens. Dell meldde de grootste omzetgroei: van 938 miljoen naar 1,17 miljard dollar - een stijging van 24,8 procent.
Wat de serverbesturingssystemen betreft, presteerde vooral Linux goed, met een omzetstijging van 57,3 procent. De omzet uit Windows blijft echter het grootst, goed voor een aandeel van 35,1 procent in de markt voor serverbesturingssystemen. Op basis van het aantal verkochte exemplaren bezet Windows zelfs een marktaandeel van 69,4 procent. Opvallend is dat de omzet uit Unix-besturingssystemen daalde met 2,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-26T13:23:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.