'Delen van Motorola en Nortel samen verder'

Investeringsmaatschappij Advent International wil twee noodlijdende divisies van Nortel en Motorola onderbrengen in een joint venture. Eerdere pogingen daartoe mislukten. Nu het met beide bedrijven slecht gaat, is de noodzaak tot samenwerking misschien groter.

Investeerders azen op onderdelen van netwerkfabrikant Nortel en de mobieltjestak van Motorola. Het idee is om van de twee noodlijdende divisies één nieuwe onderneming maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen nabij investeringsmaatschappij Advent International. Die organisatie zoekt mede-investeerders voor zijn plan. Geen van de betrokken partijen hebben de plannen bevestigd.

Niet nieuw

Het idee om delen van Nortel en Motorola samen te voegen, is niet nieuw. In 2008 benaderde Motorola Nortel, in de hoop op een nette manier zijn kwakkelende mobieltjestak in een joint venture onder te brengen. Die zou zich bovendien meer kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur voor de mobiele breedbandtechnologie WiMAX. Destijds ging het gerucht dat de nieuw te vormen onderneming meer dan tien miljard dollar waard zou worden. Uiteindelijk sneuvelde het plan.

Ook in 2001 kwamen vergelijkbare samenwerkingsverbanden tussen de twee hardwarefabrikanten uiteindelijk niet van de grond. Toen wilden ze gezamenlijk een vuist maken in de markt voor 3g-technologie, zoals UMTS en W-CDMA. Saillant detail is dat de huidige baas van Nortel, Michael Zafirovski, tot 2005 een topfunctie bij Motorola bekleedde.

Wensenlijstje

Andere bronnen melden dat delen van het noodlijdende Nortel ook op het wensenlijstje van enkele branchegenoten staan. Zo zou Siemens Enterprise Communications bekijken of het een bod uitbrengt op de Nortel-divisie die bedrijfcommunicatienetwerken ontwikkelt. Nortel benadert branchegenoten in een poging zijn organisatie te herstructureren en te ontdoen van verlieslatende activiteiten. Ook Avaya en Cisco zouden zijn benaderd.

In de netwerk- en telecomsector zijn joint ventures overigens geen onbekend samenwerkingsverband. Alcatel en Lucent vormen sinds 2006 Alcatel-Lucent, Nokia en Siemens begonnen in datzelfde jaar netwerkbedrijf Nokia Siemens Networks en in 2001 richtten Sony en Ericsson de joint venture Sony Ericsson op.

Teleurstellend

Het gaat al langere tijd slecht met Nortel. De Canadezen sloten 2008 af met een nettoverlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro), ofwel zesmaal het bedrag dat het bedrijf een jaar eerder als verlies boekte. In januari 2009 verleende de rechtbank uitstel van betaling, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Kort daarna werden externe bewindvoerders aangesteld. Om het tij te keren maakte het bedrijf een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen.

Bij Motorola gaat het niet veel beter. In 2008 werden voor de tweede keer in een jaar tijd drieduizend medewerkers op straat gezet. Het Amerikaanse bedrijf besloot daartoe na teleurstellende verkoopcijfers die de directie wijt aan de slechte economische situatie. Vooral de divisie die mobiele telefoons produceert, wordt daarbij geraakt. Het plan was om deze divisie in het derde kwartaal van 2009 te verzelfstandigen, maar die beslissing werd kortgeleden officieel teruggedraaid. Een joint venture met Norton zou dit plan echter weer nieuw leven in blazen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Gekweld Nortel verzesvoudigt nettoverlies

Nortel verkoopt bedrijfsonderdelen aan Radware

'Nortel Nederland doet business as usual'

Analisten positief over ingreep Nortel

Ernst&Young behartigt financieel belang Nortel

Opnieuw veel ontslagen bij Motorola

Nortel verkeert op randje van faillissement

Bijna failliet Nortel riskeert beursverwijdering

Motorola ontslaat opnieuw 3000 werknemers

Motorola verzelfstandigt mobiele tak niet

Motorola schrapt nog eens duizenden banen

Motorola brengt mobieltjes onder in apart bedrijf

Motorola schrapt vierduizend banen

Motorola splitst mobiele divisie af vanaf 2011

Nokia Siemens koopt netwerktak Motorola

Nokia Siemens heeft interesse in Motorola

LG-Nortel heet nu definitief LG-Ericsson

LG-Nortel wordt LG-Ericsson na overname

Nortel verkoopt laatste divisie zonder veiling

Nortel: de ondergang van een netwerkreus

Ontmanteling Nortel levert drie miljard dollar op

Als laatste verkoopt Nortel zijn VOIP-divisie

'Nortel is voor een schijntje verkocht'

Avaya krijgt toch enterprise-tak Nortel in handen

Directeur stapt op nu Nortel 'stabiliseert'

Nortel passeert Avaya en veilt enterprise-tak

Ericsson koopt mobiele divisie Nortel

Nortel veilt groot deel van zijn mobiele divisie

Nortel verkoopt enterprise-tak aan Avaya

Gekweld Nortel werkt aan zijn ontmanteling

Nokia Siemens koopt deel mobiele tak Nortel

Nortel wil uit joint venture met LG stappen

Opsplitsing is nog steeds Nortels plan

Rechter verlengt surseance Nortel

Veel interesse in Nortel-divisies


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-18T08:37:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.