Friese musea werken samen op ICT-gebied

Vier Friese culturele instellingen hebben een overeenkomst getekend om nog nauwer samen te werken. Zij doen dat vooral op het gebied van opslag. De samenwerking moet financiële voordelen bieden en ook zorgen voor een betere back-up.

De Fryske Akademy, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar, het Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum gaan nauwer samenwerken op ict-gebied. Zij hebben daartoe een overeenkomst getekend. Er wordt vooral samengewerkt op het gebied van opslag.

"Tresoar maakt bijvoorbeeld heel veel scans van oude foto's en documenten. De twee museum leggen hun collectie vast. Het gaat dan om zeer grote foto's, omdat ze veel details op de foto willen zetten", zegt ict-manager Frank Bosmans. De musea hopen door samen te werken kosten te besparen, maar het zorgt ook voor een back-up. "We kunnen de bestanden nu op verschillende lokaties opslaan", aldus Bosmans.

Grotere ICT-afdeling

Het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar verzorgt al het ict-beheer en beleid voor het Friese museum en het Keramiekmuseum Princessehof. "Tresoar heeft in verhouding een grotere ict-afdeling. Bij de musea is het moeilijker te regelen. We hopen zo de kennis die we in huis hebben te versterken en een deel van de lasten bij de musea in huis te nemen", zegt Bosmans.

De ict-manager hoopt dat samenwerking kan worden uitgebreid. "Er zit in Leeuwarden nog een aantal andere instellingen op cultureel gebied. We voeren daar gesprekken mee. We hopen eigenlijk binnen twee jaar ook met deze instellingen samen te werken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-01T13:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.