EPD gelanceerd voor revalidatiesector

Dit artikel delen:

Na drie jaar overleg en ontwikkelen heeft de brancheorganisatie Revalidatie Nederland vandaag het elektronisch patiëntendossier (EPD) gepresenteerd. Het streven is erop gericht dat alle 24 revalidatiecentra in Nederland binnen twee jaar met het Revalidatie EPD werken. Bij de ontwikkeling ervan is rekening gehouden met landelijke ict-normen om uitwisseling binnen andere platformen mogelijk te maken. Patiënten hebben toegang tot hun eigen dossier.

Op 22 april is het Revalidatie EPD gelanceerd door branche-organisatie Revalidatie Nederland. De bedoeling is dat alle 24 revalidatiecentra in Nederland er binnen twee jaar mee gaan werken.

Kenmerkend voor de revalidatiesector is dat veel zorgverleners tegelijkertijd bij een patiënt zijn betrokken. Die werken allen afzonderlijk met papieren documenten die in een dossier worden verzameld. ‘Het Revalidatie EPD heeft vele voordelen', zegt Jannie Riteco, directeur van Revalidatie Nederland. ‘Dossiers raken nooit meer kwijt, een patiënt hoeft maar één keer zijn of haar verhaal te vertellen en zorgverleners beschikken altijd over de meest actuele informatie over de revalidant. Zorgverleners kunnen veilig digitaal werken. De patiënt heeft via een patiëntenportal toegang tot het eigen dossier en kan bijvoorbeeld daarin een dagboek bijhouden, afspraken verzetten of bepaalde dieetwensen doorgeven'.

Wél mogelijk

De lancering van het elektronisch patiëntendossier vond plaats in het bijzijn van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Riteco verwijst naar de vaak negatieve berichten over de landelijke invoering van het EPD. ‘De revalidatiesector laat zien dat het wél mogelijk is om een goed en gebruiksvriendelijk EPD te ontwikkelen en dus dat digitalisering werk!'

Drie volledige behandelteams uit de revalidatiecentra Rijndam, Amsterdam en Heliomare hebben meegewerkt en bepaald aan welke eisen het product moet voldoen. Het EPD is ontwikkeld door Revalidatie Nederland in samenwerking met Vir e-Care Solutions (van oorsprong de ict-organisatie van de revalidatiesector) en VitalHealth Software.

Prijs gewonnen

Het project is vrijwel geheel door de revalidatiesector zelf gefinancierd en heeft in 2007 een prijs gewonnen binnen het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren en ICT. Dit is een actieprogramma van de rijksoverheid dat bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een hele goede ontwikkeling, die de zorgverlening aan de patient alleen maar ten goede zal komen! Nu maar hopen dat het EPD ook snel geimplementeerd zal worden in de praktijken voor Fysiotherapie. Daar zal het namelijk ook een prima aanwinst zijn!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-22T13:15:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.