Kwart ICT-beslissers wil cloud computing

Dit artikel delen:

Ongeveer een kwart van de Nederlandse ict-beslissers maakt gebruikt van clouddiensten of is van plan dat te gaan doen binnen de komende achttien maanden. Dat voorspelt een steekproef door chipfabrikant Intel onder 51 Nederlandse ict-managers. Een derde van de ondervraagden vindt cloud computing overhyped. 35 procent is het daar weliswaar mee eens, maar ziet toch reële zakelijke voordelen van de cloud.

29 procent van de Nederlandse ict-beslissers maakt zich zorgen over de beveiliging van de cloud. Dat voorspelt een steekproef door chipfabrikant Intel onder 51 Nederlandse ict-managers. Dit percentage ligt hoger dan in andere Europese landen. Daar maakt gemiddeld 12 procent van de ict-beslissers zich zorgen.

Als belangrijkste voordelen van de cloud beschouwen respondenten kostenbesparingen (59 procent),sneller wijzigingen kunnen doorvoeren aan ict (57 procent) en een hogere kwaliteit van de dienstverlening (45 procent).

Hype

24 procent van de Nederlandse ict-beslissers gebruikt clouddiensten of is van plan dat te doen binnen achttien maanden. Een derde van de ondervraagden vindt cloud computing overhyped. 35 procent is het daar weliswaar mee eens, maar ziet toch reële zakelijke voordelen van de cloud.

Het onderzoek werd begin 2009 uitgevoerd door Coleman Parkes. 511 ict-beslissers werden door dit marktonderzoeksbureau geïnterviewd. Daarbij ging het meestal om personen met de functie ict manager of cio (chief information officer). De helft van hen werkt in een bedrijf met tussen de duizend en tweeduizend werknemers, de andere helft in een onderneming groter dan tweeduizend mensen. Het onderzoek werd in acht landen uitgevoerd: Frankrijk (58 respondenten), Duitsland (101), Italië (50), Nederland (51), Rusland (50), Spanje (50), Zuidafrika (51) en Engeland (100).

De cloud

Organisatieadviesbureau McKinsey geeft in een rapport met de naam 'Clearing the Air on Cloud Computing' de volgende defintie van de cloud: 'Clouds zijn hardwaregebaseerde diensten die reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden.' Een cloud heeft volgens het bureau drie kenmerken: het beheer van de hardware is niet meer in handen van de koper, de koper betaalt er terugkerende kosten voor (Opex) en de capaciteit van de infrastructuur is zeer ‘elastisch', zowel naar beneden als naar boven.

McKinsey maakt daarnaast onderscheid tussen clouds en cloud services. Clouds zijn platformen zoals Windows Azure en Amazon web services. Cloud services zijn bijvoorbeeld Saas, zoals die van crm-leverancier Salesforce.com, en webapplicaties, zoals Gmail.

Het adviesbureau haalt een studie aan waaruit blijkt dat er zo'n 22 verschillende definities van de term Cloud bestaan. Daartoe behoren bijvoorbeeld Software as a service (Saas, zoals Gmail), Platform as a service (Paas, zoals Windows Azure), of Hardware as a service (Haas, zoals Amazon levert).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Drie-kwart ICT-beslissers wil geen cloud computing!

Deze kop is bijna net zo tendentieus als de oorspronkelijk kop.

Feiten willen we.

Vinden jullie 51 managers representatief? Volgens mij zijn er honderden beslissers in Nederland.

Vinden jullie 51 managers representatief? Volgens mij zijn er honderden beslissers in Nederland.

Ik zou graag willen weten bij welke bedrijven deze 51 'beslissers' werken. Kan iemand mij vertellen hoe ik daar achter kan komen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-28T15:02:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.