Europa legt Intel miljard euro boete op

Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft chipfabrikant Intel een recordboete opgelegd voor het misbruiken van zijn marktpositie. De boete bedraagt 1,06 miljard euro. Kroes acht het bewezen dat Intel in het verleden computerfabrikanten verborgen kortingen verleende als zij geen processors van concurrenten in hun producten zouden plaatsen. Ook zou de chipmaker subsidies geven aan winkels die alleen computers verkochten die Intel-chips gebruiken.

'Intel heeft miljoenen Europese consumenten gedupeerd door jarenlang doelbewust concurrenten uit de computerchipmarkt te houden', aldus de Nederlandse eurocommissaris. 'Zo'n serieuze en volhardende schending van Europese mededingingsregels kunnen we niet tolereren.' Kroes vindt ook dat Intels praktijken innovatie ondermijnt. Intel heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan.

De zaak speelt al sinds het jaar 2000, toen branchegenoot AMD het bij de Europese Commissie aanhangig maakte. Computerfabrikanten zouden volgens AMD door Intel zijn benaderd voor exclusiviteit. In februari 2008 deden ambtenaren van de Europese Commissie een inval in het Europese hoofdkantoor van Intel in München. Ook bezochten ze enkele elektronicawinkels op zoek naar bewijzen van onoorbare afspraken met de chipfabrikant.

Record

1,06 miljard euro is veruit het hoogste bedrag dat de Europese Commissie ooit als boete heeft opgelegd voor een mededingingszaak. Het vorige record stamt uit 2004. Toen moest Microsoft 497 miljoen euro betalen omdat de commissie vond dat het softwarebedrijf de marktwerking verstoorde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk gaan de prijzen nu zakken of gaat alles nu omhoog door de boete???

Hmmm, Intel wist wat het aan het doen was en een beetje accountant houdt dan rekening met een evt. boete, dus zal er hoogstwaarschijnlijk een reservering op de balans meegenomen zijn om deze boete te kunnen opvangen. Echter zullen ze niet op deze hoge boete gerekend hebben, en zal het doorberekend worden in de verkoopprijzen. De end-user is bij dit soort zaken eigenlijk altijd de *** en zal Intel zich er niet echt druk om maken, ook gezien de jaaromzet van Intel...

AMD zal dus t.o.v. Intel nog goedkoper (minder duur) worden...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-13T12:04:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.