AMD: Consumenten de dupe van misbruik Intel

De Europese sancties tegen Intel zorgen voor een herstel van de eerlijke concurrentie op de chipmarkt voor x86-microprocessoren. Dat stelt AMD in een officiële reactie op de Europese boete van 1,06 miljard euro die is opgelegd aan de grote concurrent Intel voor misbruik van zijn marktpositie. AMD stelt dat consumenten de dupe zijn geworden van de illegale afspraken met computerfabrikanten en winkelketens. De Europese uitspraak zorgt volgens AMD voor sterkere concurrentie en meer innovatie van chips.

Volgens vice-president legal affairs van AMD Tom McCoy is, behalve zijn bedrijf, vooral de Europese consument de dupe geworden van de wetsovertredingen van Intel. Dat stelt de topman in een officiële reactie op de sancties die Europa heeft opgelegd aan Intel. McCoy stelt dat Europese consumenten nu meer keuze hebben en dat de herstelde concurrentiepositie tussen AMD en Intel zal leiden tot meer innovatie van chips.

Intel kreeg op 13 mei 2009 een recordboete opgelegd voor het misbruiken van zijn marktpositie. Dat gebeurde na uitgebreid onderzoek dat werd ingesteld op aangeven van AMD. Eurocommissaris Neelie Kroes acht bewezen dat Intel in het verleden computerfabrikanten verborgen kortingen verleende als zij geen processoren van concurrenten zoals AMD in hun producten zouden plaatsen. Ook zou de chipmaker subsidies geven aan winkelketens die alleen computers verkopen die Intel-chips gebruiken.

Intel in beroep

Chipfabrikant Intel gaat in beroep tegen de Europese uitspraak. Volgens algemeen directeur Paul Otellini is belangrijk bewijsmateriaal dat de bevindingen in deze uitspraak weerlegt, buiten beschouwing gelaten of niet opgevraagd. Hij is van oordeel dat de handelspraktijken niet in strijd zijn met Europese wetgeving. Otellini: 'In een concurrerende markt waarin slechts twee belangrijke spelers actief zijn, is het vanzelfsprekend dat wanneer het ene bedrijf wint, het andere verliest.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben ook heel benieuwd hoeveel de consument gaat merken van de boete die de EU aan Intel heeft opgelegd.

Verlaging van de computerbelasting bijvoorbeeld?

De EU,laat me lachen.Die hebben nog maar weinig goeds gedaan.Hoge werkloosheid,allerlei regelgeving o.a.op de lengte van komkommers,kleine zelfstandige bedrijven de dieperik in geholpen ten voordele van mastodonten,vele
vriendjes aan een royaal betaald en rustig jobje geholpen - hoeveel verdient bvb een gewone kuisvrouw in
dienst bij de EU ? -- enz.enz.Laat a.u.b. elk volk zijn
eigenheid,gebruiken enz.bewaren.Diversiteit is nog steeds-in alles-de sterkste troef i.p.v.overal eenheids-
worsten te scheppen.

Er schijnen geruchten de ronde te doen, dat intel zou
overwegen haar hoofdzetel naar het kremlin,moskou over te brengen,het russische karakter en bedrijfsklimaat zal intel zeker meer bevallen dan het europese, laat staan het
amerikaanse, met haar right to choose.

Nelie verdeelt de boete aan Intel over haar vrienden in Europa en AMD die benadeelt is ontvangt niets. Ik zie weer redenen om wel te stemmen voor de Europese verkiezingen maar dan voor de klokkenluiders partij.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-15T11:06:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.