EMC richt zich op kostenbesparing

De gebruikers- en partnerconferentie EMC World 2009, die dit jaar plaatsvindt in het Amerikaanse Orlando, concentreert zich op de vraag hoe klanten kosten kunnen besparen rond hun infrastructuur voor gegevensopslag. Klanten hebben volgens storageleverancier EMC krappere budgetten, maar staan wel voor het dilemma dat er jaarlijks steeds meer data moet worden opgeslagen. Het bedrijf speelt daarop in met nieuwe producten en oplossingen, zoals deduplicatie, virtualisatie en cloud computing.

Storageleverancier EMC organiseert op dit moment zijn gebruikersconferentie EMC World 2009 in de Amerikaanse staat Florida. Op de agenda staan voornamelijk zaken rond informatiemanagement centraal: storage, resource management, security, content management en virtualisatie. Hiermee kunnen eindgebruikers hun informatie-infrastructuur optimaliseren tegen zo laag mogelijke kosten, aldus de leverancier. Volgens algemeen directeur Joe Tucci groeit de hoeveelheid data jaarlijks met vijftig procent terwijl cio's, ict-managers en technici krappe budgetten hebben om deze hoeveelheid data op te slaan en te beheren.

Volgens de Amerikaanse leverancier ligt het antwoord in een meer efficiënt beheer van storage-omgevingen. Dat kan onder andere worden behaald door het ontdubbelen van gegevens (datadeduplicatie) en door virtualisatie. Zo zijn er deduplicatiemogelijkheden met EMC's Avamar en RecoverPoint backup & recovery-oplossingen voor de Celerra nas-systemen. Door middel hiervan vindt onder andere compressie van inactieve bestanden plaats.

Virtualisatie

Op het gebied van virtualisatie wordt ingegaan op het nieuwe EMC Symmetrix V-Max System, dat gebaseerd is op EMC's Virtual Matrix Architecture en zich richt op virtuele datacenters. Sessies hierover trekken veel geïnteresseerde eindgebruikers. De V-Max is een alternatief voor meerdere modulaire arrays, waar grote bedrijven nu vaak gebruik van maken.

Verder is er een interesse in de nieuwste ontwikkelingen rond het opslagsysteem Clariion, integratie van virtualisatietools van VMware (zoals met VMotion), datamanagement en solid-state drives (ssd's). Met ssd's wordt veel minder energie gebruikt. De prijzen van dergelijke systemen zijn hoog, waardoor bedrijven er nog niet massaal op overstappen. Door de prijsdaling biedt EMC ssd in toenemende mate aan in hun klantspecifieke configuraties. VMware is een onderdeel van EMC.

Er is ook aandacht voor RSA, de security-divisie van EMC. RSA heeft een oplossing voor het opsporen en aanpakken van fraude binnen bedrijven. Deze oplossing is mede mogelijk gemaakt door RSA's Anti-Fraud Command Center in Israël.

Flash en cloud

Ook flash-technologie is een belangrijk onderwerp op de conferentie in Orlando. Algemeen directeur Joe Tucci verwacht dat er meer flash storage drives aan de zakelijke markt worden verkocht door de steeds lagere prijzen. 'Het afgelopen jaar zijn de prijzen van flash drives met 75 procent gedaald.' In 2010 zijn ze even of minder duur dan de fibre channel oplossingen. Flash drives worden steeds vaker gecombineerd met andere drives om hogere prestaties te leveren.

Verder zegt Tucci dat zijn bedrijf meer diensten aanbiedt via cloud computing. Op de jaarlijkse conferentie werd de cloud infrastructuuroplossing 'EMC Atmos onLine' aangekondigd. Hiermee kunnen it-managers en storagespecialisten hun gegevens zowel in eigen datacenters als in de cloud opslaan, distribueren en beheren.

Budget

In totaal zijn er zevenduizend bezoekers op EMC World 2009, minder dan in 2008 het geval was. Veel it-beslissers mogen niet op reis wegens budgettaire redenen. Toch heerst er een optimistische sfeer, omdat veel andere conferenties worden verschoven of zelfs worden geannuleerd vanwege de recessie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-19T10:59:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.