Omzet van opslag daalt door hoge kortingen

Leveranciers van opslagsystemen zagen hun omzetten in het eerste kwartaal van 2009 dalen. Toch werd er meer capaciteit aan opslag verkocht. Dit komt onder andere door flinke kortingen die de leveranciers geven, zegt onderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Quarterly Disk Storage Systems Tracker rapport. Er werd bijna twintig procent minder omzet gemaakt, terwijl de hoeveelheid verkochte petabytes steeg met 15 procent vergeleken met een jaar eerder.

In totaal werd er met alle disk storage systemen in het eerste kwartaal van 2009 een omzet gehaald van 5,6 miljard dollar. Dat is 18,2 procent lager dan hetzelfde kwartaal van 2008, aldus IDC. De daling in omzet heeft te maken met de economische crisis en de flinke kortingen die leveranciers van opslag geven. De hoeveelheid verkochte petabvtes aan storage steeg echter in het eerste kwartaal van 2009. In totaal werd er in dat kwartaal 2146 petabytes verkocht. Dat is 14,8 procent meer dan het eerste kwartaal van 2008.

Dat de omzet daalt, maar er toch meer opslagcapaciteit wordt verkocht, heeft te maken met de flinke kortingen die door de storage leveranciers worden gegeven. De kortingen zijn hoger dan vroeger, aldus IDC. Bedrijven kampen met strakke budgetten en een neergaande economie, maar hebben steeds meer behoefte aan opslag. Veel klanten kopen daardoor minder prijzige systemen. Zo stappen klanten over van midrange naar entry-level producten. Grootzakelijke klanten stappen over van datacenter storage oplossingen naar midrange storage oplossingen.

Een gemiddelde grootzakelijke storage oplossing kostte eerder 500.000 dollar of meer. Maar nu zijn de prijzen tussen 300.000 en 500.000 dollar. De snelst groeiende markt betreft de opslagsystemen onder de 50.000 dollar. Deze worden over de hele linie gebruikt. Grote opslagleveranciers zien dat hun goedkopere producten vaker worden verkocht dan de prijzige varianten. Kleinere leveranciers profiteren van de vraag naar goedkope, energiezuinige producten, die toepassingen hebben zoals iSCSI.

Totale markt Disk storage

IDC onderscheidt de markt voor opslagsystemen in twee delen. Ten eerste de totale omzet uit disk storage systemen. In het eerste kwartaal 2009 haalden de volgende leveranciers omzetten in miljoenen dollar. Daarachter het aantal procentendalingen vergeleken met de omzet van het eerste kwartaal van 2008.

HP: 975 miljoen dollar (-25,8)
EMC: 871 miljoen dollar (-16,0)
IBM: 811 miljoen dollar (21,7 )
Dell: 660 miljoen dollar (-17,2)
Hitachi: 410 miljoen dollar (-8,5)
NetApp: 373 miljoen dollar (-13,5)

Extern disk storage

Een groot onderdeel van de totale disk markt zijn de externe disk storage systemen, die onder andere bestaan uit storage arrays en diverse appliances. Deze markt was in het eerste kwartaal van 2009 goed voor 4,2 miljard dollar. Dat is 13,6 procent lager dan hetzelfde kwartaal van 2008.

EMC: 871 miljoen dollar (-16,0)
HP: 482 miljoen dollar (-19,6)
IBM: 476 miljoen dollar (-15,0)
Dell: 410 miljoen dollar (-8,8)
Hitachi: 394 miljoen dollar (-9,1)
NetApp: 373 miljoen dollar (-13,5)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het kan aan mij liggen, maar de cijfers van NetApp en EMC zijn voor intern en extern gelijk. Bij mijn weten verkopen deze twee geen interne (server) storage.

Beste Dion,
Het klopt wat je schrijft. De cijfers over de verkoop externe storage zijn een onderdeel van de totale markt voor disk storage. Vandaar dat de cijfers van NetApp en EMC in het overzicht van de totale disk markt en externe disk markt gelijk blijven. Artikel is aangepast.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-09T13:25:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.