Experts vrezen niet voor voortbestaan MySQL

Het is niet waarschijnlijk dat Oracle de stekker trekt uit MySQL. Dat denken verscheidene Computable-experts. 'Ik verwacht dat Oracle MySQL voorlopig gewoon laat voortbestaan om goodwill te kweken en twijfel weg te nemen bij de huidige sceptische gebruikers', schrijft Learco Brizzi, directeur van Itium. Oracle kocht eind april 2009 Sun Microsystems, dat al eerder de open source database MySQL overnam.

Het concept van MySQL is heel anders dan dat van Oracle-databases. vertelt Implementation manager Morten Minke van Business Momentum. 'Overnames van de traditionele bedrijven van opensourceproducten is in het verleden niet altijd succesvol gebleken, omdat er blijkbaar toch een andere visie voor nodig is.' 'Oracle wil de low-end van de markt bedienen in een open source services model, waarbij de Oracle-database meer voor het midden en hogere segment is bedoeld', denkt ceo Richard Jansen bij SDB. Solution architect Henri Koppen van Arcencus en MaxCC  verwacht ook niet dat er voor de database moet gaan worden betaald. 'Er zijn andere databases met een uitgebreidere gratis variant.'

Twee experts gebruiken de geschiedenis om te onderbouwen dat Oracle niet zomaar de stekker uit aangekochte projecten trekt. Bert Janssen, eigenaar van Maatoplossing, geeft het voorbeeld van InnoDB. 'Na deze overname in 2005 is er aan deze relatie weinig veranderd.' Graham Bolton, voorzitter van IFSQ, heeft het over RDB. 'In tegenstelling tot hetgeen dat men kort na de overname vreesde, bestaat RDB nog en we zijn nu inmiddels veertien jaar verder', schrijft Bolton.

Nadenken over het gebruik

Bedrijven denken wel meer na over het gebruik van de database, maar laten de beslissing om voor de database te kiezen niet van de overname afhangen, zegt directeur Jos Struik van Dataccent. 'Sterker nog door alle aandacht die MySQL eerst door de overname van Sun en nu door Oracle krijgt, krijgen wij meer vragen voor de inzet van expertise op dit gebied.'

Personal architectuur-coach Mark Paauwe van Paauwe Research is kritisch over het gebruik van de open source database. 'Het gebruik van MySQL als database-standaard in een organisatie vraagt veel kennis over de database in de organisatie.' Hij wijst er op dat nog geen 10 procent van de gemeenten in Nederland de database heeft gekozen als standaard. 'Dat komt omdat er onvoldoende helderheid is in welke mate MySQL een volwaardig alternatief is voor Oracle en Microsoft SQL Server.'

Open Database Alliance

Directeur Leendert Hinds van Hints Company wijst op de oprichters van MySQL, die de Open Database Alliance hebben opgericht. 'Het is echter de vraag wat deze organisatie zou doen als Oracle code voor MySQL beschikbaar stelt om de interoperabiliteit met de oorspronkelijke Oracle-database te verbeteren.'

Als bedrijven wel overstappen naar een andere database, heeft dat volgens informatiemanager Emiel van Bockel van het Centraal Boekhuis niets te maken met de overname van Oracle, maar met de discussie over de 3-tier architectuur. 'Deze architectuur verdeelt software in drie lagen: presentatielaag, logische laag en datalaag.' Volgens Van Bockel bevat MySQL geen logische oplossing voor de logische laag. RDB Management-systemen zou dat wel doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"voorlopig gewoon laat voortbestaan om goodwill en twijfel weg te nemen bij de huidige sceptische gebruikers'"
Waarom zouden ze goodwill weg willen nemen? Of is er sprake van een stijlfout?

goodwill is wel vaker overschat rond overnames :)

Oracle zal wel gek zijn om de stekker uit MySQL te halen. Ze hebben er net indirect toch een kleine miljard euro er voor betaald. En stel dat ze er mee stoppen, er kan zo weer een groep ontwikkelaars de laatste versie van de code oppakken en deze verder ontwikkelen. Dan zit Oracle weer verder van het vuur. Nu kunnen ze er voor zorgen dat de ontwikkeling van MySQL beter wordt afgestemd op de ontwikkeling van Oracle, om er voor te zorgen dat beide databases een goede plek in de markt krijgen.

De oorspronkelijke ontwikkelaar van MySQL (Michael "Monty" Widenius) heeft MySQL onlangs geforkt onder de naam MariaDB en is tevens MySQL ontwikkelaars in dienst aan het nemen (askmonty.org/wiki).

Enkele ontevreden MySQL-pioniers die Sun reeds eerder hadden verlaten blijken nu wederom actief te zijn.
Zo hebben een van de oprichters van MySQL, Monty Widenius, en MySQL-expert Peter Zaitsev, de Open Database Alliance opgericht. Deze onafhankelijke organisatie heeft zich ten doel gesteld om zoals ze zelf zeggen de toekomst van MySQL veilig te stellen.
Ieder bedrijf kan zich bij de Open Database Alliance aansluiten.

Meer informatie:
http://tinyurl.com/py6rzr
http://tinyurl.com/pubdmb

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-19T14:06:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.