Cofely richt nieuw datacentrum in voor APG

Cofely Nederland (voorheen GTI) richt een nieuw rekencentrum in voor de Algemene Pensioen Groep (APG). Beide partijen hebben daarvoor een tienjarig contract getekend ter waarde van twintig miljoen euro. De pensioengroep migreert een belangrijk deel van zijn ict-landschap naar het nieuwe datacenter van Cofely op Maastricht-Airport. In eerste instantie gaat het om uitwijk, maar het uiteindelijk doel is het klaarmaken van de locatie als mirror-ring.

APG moest zijn uitwijklocatie in Maastricht vernieuwen. Die was verouderd - een Tier 1-locatie - waarbij het ook niet mogelijk was snel veranderingen door te voeren. Na een aanbestedingstraject koos het pensioenfonds voor Cofely Nederland (het vroegere GTI). Op het vliegveld van Maastricht beschikt de technische dienstverlener over een Tier-3-locatie: een rekencentrum met een dubbel uitgevoerde infrastructuur. 'APG verwacht de komende tijd veel veranderingen te moeten doorvoeren in zijn ict-landschap. Een Tier-3-omgeving, waarbij je een lijn eruit kan halen om aanpassingen door te voeren, zonder dat er een proces moet worden stilgelegd, is daarvoor uitstekend geschikt,' zegt Rob Damoiseaux, manager business unit datacenter solutions bij Cofely.

Hij vertelt dat de inrichting van het APG-uitwijkcentrum klaar is en dat migratie van start kan gaan. In een later stadium wordt het naast uitwijk ook gebruikt als mirror-ring. 'ABP heeft het primaire rekencentrum in Heerlen staan. De bedoeling is dat straks de systemen over de twee locaties worden verdeeld, zodat ze elkaars backup vormen en er meer flexibiliteit in het gebruik ontstaat.' Omdat de twee locaties op minder dan veertig kilometer afstand van elkaar staan verwacht Damoiseaux geen latency-problemen. Er gaan overigens geen medewerkers over naar Cofely. De ict-omgeving blijft beheerd worden door automatiseerders van CIS van APG.

Modern

Naast Cofely waren er nog andere partijen in de race, zoals KPN, Atos Origin en IBM, die met zijn flexibele datacenter-oplossing als laatste meedinger overbleef. Behalve de combinatie flexibiliteit/beschikbaarheid sprak het gebruik van duurzame energie en de controle over kosten door innovatieve technieken in het aanbod van Cofely het pensioenfonds het meest aan. Cofely-bestuurslid Hans Boot stelt dat de diensten die door de datacenters worden geleverd energie-efficiënt zijn. 'Ze maken gebruik van 100 procent groene energie waardoor mogelijke milieueffecten worden beperkt. Iedere kWh is afkomstig uit milieuvriendelijke bronnen zoals wind, biomassa of waterkracht.'

Volgens Theo Peereboom, directeur Concern Informations Systems (CIS) van APG, waren de doorgroeimogelijkheden op de oude locatie beperkt en was vervanging daarmee onvermijdelijk. 'APG heeft bij de keuze voor een nieuwe locatie daarom uitdrukkelijk gekeken naar een modern datacentrum, dat allereerst voldoet aan onze huidige vraag, maar dat qua opzet toekomst gericht is en wat in omvang en toegepaste technologie blijvend kan voldoen aan onze vraag in de komende jaren. '

Industriebril

Cofely Nederland stond tot voor kort bekend als GTI en behoort tot het gefuseerde bedrijf Cofely (een samensmelting van de technische serviceverleners Cofathec en Elyo).Cofely maakt deel uit van GDF Suez Energy Services (80.000 medewerkers, omzet 14 miljard euro), dat onderdeel is van de Franse energiegigant GDF Suez. 

Cofely had in het verleden niet de naam van aanbieder van rekencentrumdiensten. Damoiseaux: 'Twee jaar geleden is een strategie uitgestippeld om diensten te ontwikkelen op het raakvlak van energie en techniek. Daar zijn onder andere ook datacenterservices uit voortgekomen.' Hij beweert dat de aanpak van Cofely verschilt van de traditionele datacenterleveranciers. Veel computercentra zijn gegoten in beton, omdat de voorzieningen, zoals koeling, airco en stroom en beveiliging, naast de serverruimtes zijn geplaatst. Wij zetten die buiten het datacentrum, zodat uitbreiding of inkrimping van de ict-infrastructuur snel realiseerbaar is. Wij hanteren een industriële benadering met een sterke focus op risicomanagement. Dat is een andere manier van kijken dan bij een 'kantoorinrichting'.'

Vierkante meter

Cofely heeft in Nederland 46 kantoren/vestigingen (hoofdzetel in Zaltbommel) en ruim 7.600 medewerkers. De omzet van Cofely Nederland bedroeg in 2008 zo'n 1,3 miljard euro. De datacenterlocatie op Maastricht-Airport beslaat 2600 m2 en zal in 2010 uitgebreid zijn naar 5000m2. Naast APG bedient Cofely klanten als KPN, het Academisch Ziekenhuis Maastricht, Vebego en ict-bedrijven, waaronder Simac.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-24T16:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.