KLM migreert naar nieuwste versie IBM-mainframe OS

KLM heeft het operating system TPF 4.1, dat draait op zijn mainframe, gemigreerd naar z/TPF Enterprise Edition 1.1. Al sinds de jaren zestig draait KLM een aantal van zijn belangrijkste toepassingen, zoals het beheer van passagierslijsten, check-in, vluchtinformatie op een IBM System z Operating Systeem, TPF genaamd. KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij in de wereld die de migratie naar de z/TPF-versie voltooit. Volgens de luchtvaartmaatschappij sluit het nieuwe systeem beter aan op zijn AF-KLM service-oriented architecture (soa).

De mogelijkheden van het systeem tot flexibele applicatieontwikkeling- en integratie waren doorslaggevende argumenten voor de uitvoering van de migratie. 'Het verwerken van enorme transactievolumes, uitstekende betrouwbaarheid en beschikbaarheid, korte responstijden, kosteneffectiviteit en een open ontwikkelingomgeving zijn voor ons belangrijke aspecten', zegt Sven Postma, vice president ict operations bij KLM.

KLM zal ook de ontwikkel- en testactiviteiten op de nieuwe z/TPF-omgeving uitvoeren. Dat is een op Linux-gebaseerde ontwikkelomgeving, wat volgens KLM een flexibele en voordelige ontwikkelomgeving is. 

Geen gemakkelijke klus

Volgens een woordvoerder van IBM was deze migratie geen eenvoudige klus. 'Het vergt een zeer nauwkeurige voorbereiding om de grote impact op commerciele toepassingen van KLM.'

TPF staat voor Transaction Processing Facility en dit systeem is in staat om realtime enorme hoeveelheden transacties met de hoogste betrouwbaarheid razendsnel te verwerken. KLM gebruikt dit systeem, maar ook financiële instellingen zoals Visa en American Express zijn gebruikers van het TPF.

Luchtvaartmaatschappij KLM vervoert jaarlijks 23 miljoen passagiers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-02T13:55:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.