'Cloud computing is even complex als SOA'

Gartner denkt dat de regie over rekenwolken net zo complex zal zijn als die over service oriented architecturen (soa). Om die reden voorziet Gartner de opkomst van een nieuwe dienst: cloud-bemiddeling. 'Cloudmakelaars' gaan klanten helpen bij het integreren van combinaties van clouddiensten. Die integratie zal klanten namelijk al snel boven het hoofd groeien, zo voorspellen de analisten van het marktonderzoeksbureau.

'Cloud computing bevordert net als service georiënteerde architecturen (soa) de onophoudelijke verspreiding van diensten. Klanten willen zich ervan verzekeren dat diensten die anderen hebben ontwikkeld zullen functioneren, niet alleen afzonderlijk maar ook nog eens in samenspel. Dat is helaas een complex proces, dat veel integratieproblemen oplevert en schreeuwt om relatiebeheer. Zie hier de rol van de datamakelaar.' Dat zegt Gartneranalist Daryl Plummer.

Gartneronderzoeker Frank Kenney: 'De toekomst van wolkrekenen zal doordrenkt zijn van 'bemiddelings'-technologie, die een relatie legt tussen leveranciers en afnemers van wolkdiensten.  Dat kan van alles zijn: software, combinaties van hardware en software ('appliances'), platformen of suites. Die leveren allemaal iets bovenop de basisdiensten. Ze regelen het toegangsbeheer, verbeteren de beveiliging, of vormen compleet nieuwe diensten.'

Toegang, integratie en flexibiliteit

Ook al kan technologie dus volgens Gartner een deel van het probleem oplossen, toch zal er nog steeds behoefte zijn aan cloud-'bemiddeling' als dienst. Die dienstverlening kan volgens Gartner grofweg drie verschillende vormen aannemen:

1. Intermediair
Een intermediair levert iets bovenop een bestaande clouddienst. Hij regelt bijvoorbeeld de toegang tot de cloud via identiteits- en toegangsbeheer, of regelt de prijsberekening of facturering. Dit soort diensten kunnen zich op drie verschillende plaatsen bevinden: bij de klant, bij de leverancier of in de cloud zelf.

2. Aggregator
Met aggregatie bedoelt Gartner het samenbrengen van verschillende services, inclusief alles wat daarbij komt kijken: dataintegratie, procesbeheer, dataverkeer en beveiliging. Aggregatie-diensten zullen zich vooral in de cloud bevinden, als extra servicelaag, te vergelijken met een traditionele applicatielaag.

3. Arbiter
Een arbiter selecteert de diensten die samen worden gebracht door een aggregator. Via arbitrage kan een aggregator flexibel kiezen uit het aanbod van verschillende clouddiensten-leveranciers en op die manier voordelen behalen voor de klant.

Plummer: 'Dat wat zich bevindt tussen jou en de cloud wordt een kritieke succesfactor op het moment dat het aanbod aan clouddiensten zo snel toeneemt dan het voor klanten onmogelijk wordt om er nog de regie over kunnen te voeren.'

Meer informatie is te vinden in dit Gartnerrapport.

Wat is de cloud?

Gartner definieert cloud computing als ‘een computationele stijl waarbij ict schaalbare en elastische mogelijkheden biedt die worden geleverd als dienst aan externe klanten via het gebruik van internettechnologie'. Ook analisten van McKinsey kwamen in april met een definitie: ‘Clouds zijn hardwaregebaseerde diensten die reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Gartner herziet definitie van cloud computing

IBM levert virtuele desktops in de cloud

SOA in de wolken

EMC komt met nieuwe cloudstoragediensten

Cisco introduceert nieuwe cloud-strategie

Het mainframe als groene, virtuele cloud

De kijk van Van Eijk: Nuttige clouds

‘Geen SOA is geen alternatief’

'Cloud is testomgeving'

Kwart ICT-beslissers wil cloud computing

‘Microsoft Oslo is geen SOA’

Cloud zorgt voor tweedeling in servermarkt

'Cloud duurder dan datacenter'

Een SOA kun je niet kopen

Schneier: cloud computing niet onveiliger

'Bedrijven aarzelen terecht over cloud'

Bedrijven kiezen hybride cloud-model

'SOA-ontwikkelaar stribbelt terecht tegen'

Cloud brengt nieuwe beveiligingsproblemen

Tibco: SOA is een modewoord

SOA: de hype voorbij

De opvolger van SOA heet EDA

Complexiteit SOA is onderschat

Rendement van SOA blijft vaag

SOA-enthousiasme daalt

‘Voer SOA nooit meteen ondernemingsbreed in’

Top 10 SOA-valkuilen

Cloud computing vereist andere kennis ICT'er

Nieuwe Ubuntuversie ondersteunt bedrijfscloud

'Cloud komt nog niet van de grond'

Standaard moet regie SOA-project verbeteren

Govcert: webapplicaties worden kwetsbaarder


Reacties

Volgens mij zegt Gartner eigenlijk gewoon: ICT zal geen issue meer zijn voor de eindgebruiker. En zo hoort het ook. Zie ook mijn bijdrage als expert op http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/saas/2957130/2333364/saas-dreiging-voor-gebruiker-of-ictprofessional.html

De term 'wolkbreuk' krijgt met al deze complexiteit binnenkort een nieuwe betekenis ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-09T13:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.