IBM vervangt tariefsystemen van douane

Ict-leverancier IBM heeft van de douane de opdracht gekregen de tariefsystemen te vervangen. De vervanging is noodzakelijk omdat vanuit de Europese Commissie in het Meerjaren Strategisch Plan (MASP) andere eisen worden gesteld aan rapportages, zegt woordvoerster Gera van Weenen. 'We hebben onderzocht of de bestaande systemen konden worden aangepast. Het bleek dat er standaardpakketten in de markt zijn. Het was daarom goedkoper om de bestaande systemen te vervangen.' Er wordt niet bekendgemaakt wat IBM voor de opdracht krijgt.

De opdracht duurt twee jaar met een optie op verlenging van nog eens twee jaar. IBM zal ook het onderhoud en beheer van de nieuwe systemen gaan verzorgen. Per 1 januari 2010 moet het nieuw tariefsysteem staan.

De tariefsystemen geven een overzicht van de ingevoerde en uitgevoerde goederen en welke financiële of niet-financiële gevolgen de in- of uitvoer heeft. 'Bij het invoeren van vlees moeten er bepaalde kwaliteitscertificaten worden bijgevoegd. Dat is een niet-financiële maatregel die genomen moet worden', zegt Van Weenen.

MASP

In het Meerjaren Strategisch Plan (MASP) stelt de commissie nieuwe eisen aan douane-systemen. Dit programma wil een elektronische douane tot stand te brengen in de Europese Unie door geleidelijk aan de douaneprocedures op papier te vervangen door elektronische procedures, om zo een douane-omgeving te creëren die efficiënter is, evenals een proactief risicobeheer. De oude systemen van de Nederlandse douane voldeden hier niet aan, zegt de woordvoerster.

De douane hoopt de beheerkosten van het nieuwe systeem lager zijn dan het oude systeem. Daarnaast moet de complexiteit worden gereduceerd. IBM moet een toekomstvast systeem leveren voor geautomatiseerde ondersteuning voor het beheer, de publicatie, het beschikbaar stellen en rapporteren van tariefgegevens, vermeldt de uitgeschreven aanbesteding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-16T13:56:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.