Alcatel-Lucent boekt eerste winst ooit

Netwerk- en telecomleverancier Alcatel-Lucent heeft het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de fusie in 2006 winst geboekt. Het is echter de vraag of de winst van 14 miljoen euro de voorbode is van een langdurig winstgevende periode. Het positieve resultaat is voornamelijk te danken aan eenmalige voordeeltjes. Topman Ben Verwaayen ziet wel een positieve trend en verwacht dat winst en kostenstructuur ook in de tweede helft van 2009 verbeteren.

De bescheiden winst van 14 miljoen euro is voor een groot deel te danken aan de verkoop van het 21-procentsaandeel in luchtvaart- en defensiespecialist Thales. Alcatel-Lucent kreeg er in mei 255 miljoen euro voor. Bovendien profiteert het bedrijf van een regeling die in 2007 was afgesproken bij de verkoop van zijn satellietdivisie aan datzelfde Thales. Die regeling bracht nog eens 129 miljoen euro in het laatje. Overigens zag Alcatel-Lucent het resultaat negatief beïnvloed door een verlies van 175 miljoen euro door de omzetting van langlopende obligaties in aandelen.

In tegenstelling tot de winst daalde de omzet in het tweede kwartaal van 2009. Vergeleken met dezelfde periode in 2008 nam de omzet af met 4,8 procent naar ruim 3,9 miljard euro. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 is dat wel een verbetering van 8,5 procent.

Positieve trend

Directeur Verwaayen is te spreken over de cijfers. Hij neemt een positieve trend waar in de verkopen, in het brutoresultaat en in de onderliggende kostenstructuur. De topman verwacht dat deze onderdelen in de tweede helft van 2009 verder zullen verbeteren, mede dankzij de kortgeleden overeengekomen samenwerking met HP.

De winst volgt op een lange reeks verliezen. Zo sloot het bedrijf zijn boeken in dezelfde periode vorig jaar met een verlies van 1,1 miljard euro. Uiteindelijk haalde de onderneming door de slechte cijfers de bezem door zijn directie. De Nederlander Ben Verwaayen verving in oktober 2008 Patricia Russo als ceo. In 2006 fuseerden het Franse Alcatel met zijn Amerikaanse branchegenoot Lucent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-31T12:18:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.