Veel animo voor gemeentelijk breedbandproject

Huidige wetgeving werkt echter belemmerend

Dit artikel delen:

Diverse Nederlandse gemeenten willen participeren in initiatieven om een stedelijk breedbandnetwerk aan te leggen. Hilversum, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn er voorbeelden van. Zij lopen echter aan tegen beperkingen in de wetgeving, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. De wet staat dergelijke participaties namelijk niet toe. Staatssecretaris Heemskerk wil de regelgeving aanpassen om de ontwikkeling van breedband in Nederland te stimuleren.

'Regio Twente had enkele jaren terug grote plannen om met vijftien gemeenten een glasvezelnet voor industrieterreinen te ontwikkelen', zegt de voorlichter. 'De beperkingen uit artikel 5.14 van de Telecommunicatiewet vormden een belangrijke drempel om dit toch niet te doen.' Het genoemde artikel verbiedt 'gemeentelijke participaties in elektronische communicatienetwerken' en staat op de nominatie om te worden aangepast.

Belemmerend

Ook in Den Haag, Eindhoven, Hilversum, en Tilburg heeft de wetgeving volgens de woordvoerder 'belemmerend gewerkt bij de besluitvorming over de aanleg van breedbandnetwerken'. In Overijssel loopt momenteel een discussie tussen gemeenten en provincie over het mee-investeren in de aanleg van een provinciedekkend netwerk. 'Artikel 5.14 veroorzaakt daar veel ruis op de lijn', aldus de voorlichter van het ministerie. Bovendien overweegt Provincie Limburg veel geld te steken in een provinciaal glasvezelproject.

In een enkel geval doet een gemeente wel al mee aan een lokaal breedbandinitiatief. Sinds 2006 werkt Gemeente Amsterdam samen met woningbouwverenigingen en marktpartijen aan Citynet. Dat is een glasvezelnet dat in 2010 elk adres in de hoofdstad toegang geeft tot snel internet. 'Het Citynet-project is gestart voor de inwerkingtreding van artikel 5.14 en kent een uitzonderingsbepaling. Onder het huidige artikel had het project niet gemogen', legt de woordvoerder uit.

De EZ-voorlichter schat dat in zestig gemeenten of delen daarvan een glasvezelnet is of wordt aangelegd. De meeste daarvan zijn zonder financiële participatie van de gemeenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-11T09:27:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.