Gemeentebreedband alleen als concurrentie mist

Dit artikel delen:

Overheden mogen alleen financieel deelnemen in de aanleg van lokale breedbandnetwerken als vast staat dat aanleg via normale marktwerking niet gebeurt. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Ook de Nederlandse overheid wil gemeentelijke participaties in breedbandprojecten soms toestaan.

De nieuwe Europese regels gebruiken zwarte, witte en grijze gebieden om aan te geven in welke regio's staatssteun al dan niet is toegestaan. In zwarte gebieden is voldoende concurrentie, grijze gebieden zijn niet-winstgevend en witte gebieden hebben nog te weinig breedbanddekking. Met de regeling kunnen overheden hun budget beter besteden.

Economisch herstel

De Brusselse ambtenaren merken op dat de ontwikkeling van breedbandnetwerken een belangrijke bijdrage kan leveren aan het economisch herstel in Europa. Ook verwachten ze dat het concurrentievermogen op lange termijn er door verbetert. De Europese Commissie heeft meer dan een miljard euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgemeenten.

De Nederlandse regering wil het toestaan van gemeentelijke participatie in de aanleg van breedbandnetwerken vastleggen in de zogenoemde Crisis- en Herstelwet. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) opperde dit plan kortgeleden.

Beperkingen

Diverse Nederlandse gemeenten willen participeren in initiatieven om een stedelijk breedbandnetwerk aan te leggen. Hilversum, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn er voorbeelden van. Zij lopen echter aan tegen wettelijke beperkingen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken aan Computable. De wet staat dergelijke participaties namelijk nog niet toe. Gemeente Amsterdam kreeg wel toestemming om in het project Citynet te participeren.

Marktpartijen maken doorgaans bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. Overheidsparticipaties zouden de concurrentie hinderen omdat publiek geld wordt gebruikt. Volgens de EZ-woordvoerder is het risico op concurrentievervalsing echter niet groot. Bestaande regelgeving dekt dergelijke risico's voldoende af, vindt EZ.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de concurrentie WAT mist? Of bedoelt de schrijver soms ontbreekt?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-18T13:53:00.000Z Diederik Toet