IBM mainframe business onder de loep

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie neemt, naar aanleiding van een klacht van een goep concurrenten, IBM onder de loep. De klacht komt erop neer dan IBM zijn nieuwste besturingssysteem z/OS niet in licentie wil geven aan Platform Solutions, een bedrijf dat goedkopere mainframes maakt.

De Amerikaanse Justitie neemt naar aanleiding van klachten van concurrenten IBM op de korrel. Volgens concurrenten heeft IBM een aanzienlijke monopolie in de markt voor mainframes. Dit meldt de Wall Street Journal. De klacht is afkomstig van de Computer & Communications Industry Association (CCIA). Dit is een groep van concurrenten van IBM.

De klacht is afkomstig van de Computer & Communications Industry Association (CCIA), een groep van leveranciers die tegen IBM concurreren. De klacht komt erop neer dan IBM zijn nieuwste besturingssysteem z/OS niet in licentie wel geven aan Platform Solutions, een bedrijf dat mainframes tegen scherpe prijzen maakt. Vroeger mochten concurrenten IBM mainframetechnologie gebruiken. Die ze af in vorm van een licentieovereenkomst. Dit was mogelijk door een afspraak tussen IBM  en de Amerikaanse overheid, dat dateerde uit eind jaren 50 van de vorige eeuw. Deze overeenkomst liep in 2001 af.

z/OS is een 64-bits besturingssysteem en de opvolger van het IBM-mainframebesturingssysteem OS/390. z/OS combineert MVS en UNIX System Services (een mainframe-implementatie van UNIX die aan de POSIX-normen voldoet en vroeger bekend stond als MVS Open Edition).

Microsoft

Eerder schreef Financial Times begin 2009 dat IBM's mainframe business misschien wordt onderzocht in het kader van de Europese concurrentieregelgeving. In 2007 moest IBM zich al verweren tegen een klacht van mainframespecialist PSI, een bedrijf dat later door IBM werd overgenomen, waardoor de klacht in der minne werd geregeld. IBM heeft altijd volgehouden dat de overname puur rond de aantrekkelijke technologie van PSI draaide.

Nu heeft concurrent T3 Technologies een klacht bij de Europese Commissie ingediend. De klacht  zou gaan over de aantijging dat IBM zijn besturingssysteem voor mainframes vastkoppelt aan de hardware van IBM. Daardoor zou concurrentie onmogelijk worden, aldus T3 waarin Microsoft een aandeel in heeft. 

IBM doet goede zaken in de mainframe markt. Van de 104 miljard dollar jaaromzet komt rond de 25 procent uit de mainframe business, zo schatten analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, in de States is het Psystar ook al niet gelukt om Apple te verplichten hun OS/X te verkopen voor hun Apple klonen. Dus nu probeert M$ 't in Europa maar via een bedrijfje dat het open source project Hercules probeert te gebruiken om de connectie mainframe en zeer hoge betrouwbaarheid te vertroebelen door lagere kwaliteit computers als plug-in IBM mainframes te kunnen verkopen......

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-12T14:37:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.