Intel en ASML presteren boven verwachting

groei cijfers vergrootglas grafiek

Chipfabrikant Intel en chipmachinefabrikant ASML hebben een beter dan verwacht derde kwartaal achter de rug. Beide bedrijven zijn optimistisch gestemd over de rest van het boekjaar. Daarmee lijkt de chipindustrie, die een graadmeter is voor wereldwijde investeringen in ict, aan te trekken.

Intel boekt over het derde kwartaal van 2009 een nettowinst van 1,9 miljard dollar. Dat is vijf procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar beter dan analisten hadden verwacht.

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML boekte in het derde kwartaal van 2009 een winst van 20 miljoen euro. Dat is fors lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen kwam de winst uit op 73 miljoen euro, maar de winst over het derde kwartaal van 2009 is een duidelijke breuk met de afgelopen kwartalen. Het bedrijf boekte de afgelopen drie kwartalen op rij verlies en moest fors reorganiseren.

Klant Intel

ASML kreeg 35 orders voor chipmachines. Het gaat om 27 orders voor de nieuwste machine. Dat betekent dat klanten als Intel en Taiwan Semicondutor Manufacturing investeren in chipmachines voor de productie van halfgeleiders die worden gebruikt in pc's en mobiele telefoons. Volgens financieel directeur Peter Wennink wijzen de cijfers op een toename van de investeringen in ict in verschillende sectoren.

De chipmachinefabrikant stelt de verwachtingen voor het vierde kwartaal naar boven bij. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal 550 miljoen euro te boeken. Eerder ging het bedrijf uit van 500 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-14T10:29:00.000Z Pim van der Beek