Slechte markt dwingt PC-maker tot smartphone

De dalende verkoop van pc's zorgt ervoor dat computermakers kansen zien op de markt voor smartphones. Volgens onderzoeksbureau Gartner proberen pc-leveranciers de daling in omzet goed te maken door met een smartphone op de markt te komen. 'De markt voor smartphones groeit 29 procent per jaar naar 180 miljoen stuks in 2009. Daarmee overstijgt het de verkoop van het aantal laptops', stelt het onderzoeksbureau.

Nu is veertien procent van de verkochte mobiele apparaten een smartphone. 'In 2012 zal 37 procent van de mobiele apparaten een smartphone zijn', zegt Gartner. De omzet uit smartphones zal dan ongeveer 191 miljoen dollar bedragen tegenover 152 miljoen euro aan omzet aan mobiele pc's. Vanaf 2009 zullen consumenten meer geld uitgeven aan smartphones dan aan laptops, aldus het onderzoeksbureau.

De afgelopen jaren waren er nog weinig pc-leveranciers die toetraden op de markt van smartphones. Met uitzondering van Apple, groeide het aantal computermakers dat een smartphone op de markt bracht met nog geen procent per jaar. Het onderzoeksbureau verwacht dat alle grote pc-leveranciers dit jaar nog bekendmaken dat ze een smartphone op de markt gaan brengen. Toch verwacht Gartner dat het marktaandeel van de pc-leveranciers de komende drie jaar niet groter zal worden dan drie procent.

Verkoopcijfers

Het onderzoeksbureau publiceerde onlangs verkoopcijfers van pc voor het derde kwartaal van dit jaar. Dit kwartaal werden er in Europa tien procent minder aan pc's verkocht dat in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee blijft het aantal verkochte pc's in Europa achter bij de rest van de wereld. Wereldwijd steeg het aantal pc-verkopen licht.

De marktonderzoeker verwacht dat de wereldwijde verkoop van pc's dit jaar daalt tot 285 miljoen stuks. Dat is 2 procent minder dan de 291 miljoen stuks die in 2008 werden verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-29T10:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.