KPN werkt aan nieuw noodnet bij rampen

Dit artikel delen:

Telecombedrijf KPN werkt, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aan een nieuw noodnetwerk waar overheden en organisaties tijdens een ramp gebruik van kunnen maken. Dit netwerk blijft beschikbaar als het gewone vaste telefoonverkeer tijdens een ramp uitvalt door bijvoorbeeld overbelasting of stroomuitval. Het nieuwe noodnetwerk vervangt het huidige Nationaal Noodnet, dat alleen telefoon en fax ondersteunt.

Het nieuwe netwerk ondersteunt ook mobiele telefonie, berichtenverkeer (zoals e-mail) en 'beeldbellen' met een videoverbinding. Op termijn zullen meer diensten beschikbaar komen. Daarnaast heeft het huidige Noodnet aparte telefoon- en faxtoestellen. Het nieuwe netwerk kan ook gewone telefoons, faxen en computers toegang verlenen. Dat is gemakkelijker voor de gebruikers en biedt ook nieuwe mogelijkheden.

Van het oude Nationaal Noodnet maken ongeveer 5500 instellingen gebruik. Een groot deel van deze gebruikers zijn bedrijven of instellingen in de sectoren openbaar bestuur en veiligheid, zoals het Nationaal Crisiscentrum, coördinatiecentra van provincies, gemeentehuizen, regionale meldkamers van politie en veiligheidsregio's en ziekenhuizen. Andere gebruikers zijn organisaties en instanties die behoren tot de vitale sectoren en die in crisisomstandigheden een specifieke taak hebben, bijvoorbeeld energie- en waterbedrijven, waterschappen, omroepen, de spoorwegen, meldkamers voor het openbaar vervoer en belangrijke ict- en telecomknooppunten.

6,5 miljoen euro

De overheid gaat ervan uit dat van het nieuwe netwerk hetzelfde aantal instellingen gebruik zal maken als van het oude netwerk. Dan blijven de kosten voor de gebruikers voor de basisdienstverlening hetzelfde als nu. Naar schatting komt de totale waarde van het afgesloten raamcontract uit op ruim 6,5 miljoen euro per jaar.

Het noodnet is iets anders dan C2000, het netwerk voor mobiele communicatie via portofoons en mobilofoons voor politie, brandweer, ambulances en marechaussee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit aanbesteed, of kan dit zo onderhands gegund worden?

Dit mag niet gegund worden maar dat is zeker gebeurd onder het motto 'alleen KPN kan dit' ofzo.

Kamervragen svp of gaan we weer iemand dekken?
Corrupt zooitje in Den Haag pffff

Ach gut, de 2 reacties hierboven zijn zeker van telecomaanbieders die moeten huilen dat zij het niet mogen doen...

@Tux2 en Iemac
Naar aanleiding van jullie vragen heb ik het ministerie van Binnenlandse Zaken gebeld. Zij melden dat deze opdracht inderdaad is aanbesteed en dat KPN als enige uit de aanbesteding naar voren kwam.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-18T15:57:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.