Mobistar koopt grootzakelijke tak KPN België

Dit artikel delen:

De Belgische telecomaanbieder Mobistar wordt de nieuwe eigenaar van de grootzakelijke vaste-netdivisie van KPN in België. Mobistar betaalt er 65 miljoen euro voor. De verkochte divisie biedt vaste telefonie aan grote ondernemingen. Ook het glasvezelnet dat KPN eerder van Tele2/Versatel kocht, komt in handen van Mobistar. KPN blijft in België actief op de markt voor vaste en mobiele telefonie voor consumenten en voor het midden- en kleinbedrijf.

Dienstendochter Getronics België blijft in handen van KPN. 135 medewerkers van KPN verhuizen naar Mobistar. KPN heeft met de nieuwe eigenaar Mobistar afspraken gemaakt om de mkb- en consumentenmarkten te kunnen blijven bedienen van diensten als internettelefonie (voip) en breedband. Naar verwachting wordt de overname afgerond in het eerste kwartaal van 2010. Hij moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Geen vertrouwen

Telecomreus KPN heeft geen vertrouwen in de werking van de Belgische zakelijke telecommarkt. Al begin 2009 uitte bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN zijn twijfels hierover. Zijn bedrijf was ‘teleurgesteld in de vooruitzichten', zei hij in januari. Enkele maanden eerder gaf het bedrijf al te kennen zijn Belgische activiteiten te heroverwegen.

Scheepbouwer stoort zich vooral aan de falende liberalisering van de Belgische breedbandmarkt, waar KPN ruim 130.000 dsl-klanten heeft, waarvan negenduizend zakelijke. KPN kreeg het glasvezelnet in handen toen het daar in 2007 Tele2/Versatel overnam.

Belgacom

De zakelijke markt is nog slechter, zei de topman. Belgacom is volgens hem de grote boosdoener. Dat staatsbedrijf rekent hoge kosten voor toegang tot zijn telefoonnetwerk waarover de gesprekken lopen. Volgens Scheepbouwer heerst in Wallonië een waar Belgacom-monopolie en in het noorden een monopolie van Telenet en Belgacom.

Eind 2008 sloot KPN de deuren van de Belgische vestiging van dochteronderneming Sympac. De pan-Europese mobieledienstenleverancier kon volgens Scheepbouwer België niet concurreren met de vroegere monopolist Belgacom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-25T10:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.