In Nederland wordt minder bezuinigd op ICT

Respondenten: ‘Management is te onervaren om tij te keren’

Budget geld planning

De bezuinigingen op het ict-budget bij Nederlandse bedrijven is lager dan het Europese gemiddelde. 17 procent van de Nederlandse bedrijven zegt door de slechte economische omstandigheden te bezuinigen op de uitgaven voor automatisering. Op Europees niveau geeft meer dan een kwart van de bedrijven aan de investeringen in hardware, software en diensten naar beneden bij te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van printerleverancier en documentdienstverlener Canon.

De leverancier ondervroeg 1800 beslissingnemers bij bedrijven uit achttien Europese landen over de gevolgen van de wereldwijde crisis op de bedrijfsinvesteringen. Daaruit blijkt dat twee op de drie bedrijven de hand op de knip houden, 58 procent let scherper op kosten en bij bijna de helft van de Europese bedrijven snijdt in het personeelsbestand.

Tachtig procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft aan de investeringen in ict te handhaven of te verhogen. Dertig procent van de Nederlandse ondernemers stelt dat ze tijdens de economische crisis te veel de waan van de dag hebben gevolgd in plaats van vooruit te kijken. Ruim een kwart van de respondenten stelt dat het management te weinig maatregelen neemt om de organisatie klaar te stomen voor de periode na de crisis. Ze stellen dat het de bedrijfstop ontbreekt aan ervaring om de onderneming goed voor te bereiden op het komende jaar.

Vooruitblik

In het onderzoek is ondernemers ook gevraagd om vooruit te kijken aan de hand van de stelling dat de economische verbeteringen aanhouden. Bedrijven noemen als hoogste prioriteit voor 2010 ‘het scherp in de gaten houden van bedrijfsprocessen en mogelijke efficiëntieverbeteringen'. De tweede prioriteit is het investeren in klanttevredenheid, gevolgd door het aannemen van personeel en het verhogen van het opleidingsbudget.

Als er geïnvesteerd wordt, vindt de helft van de Nederlandse bedrijven het belangrijk dat de ict-middelen gebruiksvriendelijk, toekomstbestendig en goed beveiligd zijn. Daarnaast moeten de systemen weinig onderhoud vergen en eenvoudig te integreren zijn met de bestaande infrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Door de economische crisis moesten bedrijven wel rationeler na hun IT investeringen kijken. IT Asset Management speelt een steeds relevantere rol. Kortom, IT moet een duidelijk meetbare meerwaarde vervullen. Wellicht kan er nu ook meer gekeken worden na hergebruik van IT Assets, ga zuinig om met de IT investeringen. Kortom verhoog je ROI op bestaande IT Assets, bespaar kosten en wees duurzaam.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-08T14:52:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.