Digacom regelt IP-telefonie Van Gogh-museum

De verschillende locaties van het Van Gogh-museum en het Haagse Museum Mesdag krijgen ip-telefonie die is gebaseerd op Cisco-technologie. De instellingen werken daarvoor samen met dienstverlener Digacom. Corine Mennink, hoofd van de ict-afdeling van de musea, legt uit dat het oude telefoonsysteem niet meer toereikend was. De grenzen aan de capaciteit zijn bereikt en de medewerkers willen extern beter bereikbaar zijn.

De twee musea zijn aan elkaar gelieerd en delen sinds augustus 2009 een kantoorlocatie in Amsterdam. 'Het was niet mogelijk om de locatie te koppelen aan het oude telefoonsysteem', legt Mennink uit. 'Daarvoor was de afstand te groot.' Bovendien hadden de culturele instellingen de wens om de vaste telefoons te koppelen aan het draadloze dect-systeem dat werd gebruikt.

Krappe deadline

Uiteindelijk koos Mennink voor ip-telefonie. Zes leveranciers werden aangeschreven, wat resulteerde in een shortlist van vier en de uiteindelijke keuze voor Digacom uit Nieuw-Vennep. 'Zij waren de enige die akkoord gingen met de krappe deadline die we hadden', vertelt de ict-directeur van de musea.

'De request for proposal stuurden we uit in juni terwijl de oplossing moest zijn opgeleverd voordat we het nieuwe kantoorpand betrokken. Dat was eind augustus al. De directeur van Digacom waarschuwde dat het door de tijdsdruk geen leuk project zou worden, maar dat moest dan maar. Uiteindelijk ging alles heel voorspoedig', aldus Mennink.

Draadloos

De eerste fase van het project, de vaste telefonie in het nieuwe kantoorpand, is eind augustus opgeleverd. Voor eind 2009 zijn ook de andere twee locaties, het Van Gogh-museum en Museum Mesdag, voorzien van ip-telefonie. Begin 2010 wordt ook de draadloze netwerkinfrastructuur opgeleverd. Daarmee krijgen museumbezoekers via een pda draadloos informatie over de getoonde kunstwerken.

In de twee musea en het gezamenlijke kantoor werken in totaal tussen de 250 en 300 mensen. De ict-afdeling bestaat uit zeven medewerkers. De organisatie heeft zo'n 250 computers in gebruik.

Digacom is sinds maart 2009 onderdeel van technisch installatiebedrijf BAM Techniek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-09T15:11:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.