Twentse steden koppelen ICT via glasvezel

Acht publieke organisaties in Twente hebben hun automatisering aan elkaar geknoopt met behulp van een glasvezelnetwerk. Het gaat om de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal, het gemeentelijk belastingkantoor Twente en het kantoor van Regio Twente. Het glasvezelproject is uitgevoerd in samenwerking met non-profitorganisatie NDix en glasvezelstichting Trent. De acht willen nauwer samenwerken.

Het glasvezelnetwerk stelt de deelnemende organisaties in staat om verschillende computersystemen en de software daarop met elkaar te delen. Het betreft bijvoorbeeld de salarisadministratie en de Kluwer Navigator, waarmee online actuele informatie over wet- en regelgeving kan worden ingezien. De organisaties hebben bovendien een gezamenlijke aansluiting bij verplichte rijksregistraties.

Met het glasvezelnetwerk krijgen de acht partijen een gezamenlijke internetaansluiting, firewall en spamfilter. Ook wordt het mogelijk om hun back-ups bij elkaar te stallen.

Ruit

De deelnemende gemeenten en Regio Twente hebben het plan om hun automatisering volledig te integreren onder de noemer Regionaal Uitvoeringsorgaan ICT Twente (Ruit). Ze onderzoeken momenteel de haalbaarheid daarvan.

NDix is een Enschedese organisatie die verschillende netwerkdiensten levert, zoals een digitale marktplaats voor  breedbanddiensten. Trent is een stichting die fysieke glasvezelnetwerken aanlegt. Universiteit Twente participeert zowel in NDix als in Trent.

Webcast: verandering door glasvezel

Nederland loopt weliswaar voorop bij het gebruik van breedbandinternet, maar het zal moeilijk worden om deze voorsprong bij de ontwikkeling van nieuwe technologie te behouden. In deze webcast worden de veranderingen die glasvezel teweeg brengt, besproken aan de hand van drie subthema's: - Gevolgen voor de infrastructuur van de onderneming. - Meer bandbreedte; wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven? - Verschuiving naar de cloud, virtualisatie en het datacenter.

Ga naar de webcast

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-16T11:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.