Nokia Siemens is molensteen voor Nokia

Dit artikel delen:

De slechte resultaten van netwerkleverancier Nokia Siemens Networks drukken zwaar op de jaarcijfers van telecombedrijf Nokia. De Finnen zien hun winst met 76 procent dalen tot bijna 1,2 miljard euro. De omzet bleef steken op bijna 41 miljard euro, 19 procent minder dan in 2008. De joint venture met Siemens schreef in 2009 een verlies van ruim 1,6 miljard euro bij een omzet van 12,6 miljard euro. Het verlies is vijf keer groter dan in 2008.

De slechte cijfers van Nokia Siemens Networks zijn volgens het bedrijf te wijten aan de slechte marktomstandigheden en concurrentieverhoudingen. Bovendien schrijft de fabrikant de grote terugval van de nettowinst deels toe aan een belaste afboeking op goodwill ter waarde van ruim negen euroton.

Begin november 2009 kondigde de netwerkleverancier aan wereldwijd vijfduizend van de 64.000 banen te schrappen. Daarmee hoopt het bedrijf tegen het eind van 2011 ongeveer 500 miljoen euro te hebben bespaard. In 2007 werden ook al 3300 banen geschrapt.

Mobiele telefoons

Veruit de belangrijkste peiler van Nokia is echter nog steeds de verkoop van toestellen en diensten daaromheen. Deze activiteiten vormen ruim tweederde van de totale bedrijfsomzet en zorgen ervoor dat het bedrijf als geheel nog winst draait. In 2009 nam de omzet van toestellen en diensten wel af met ruim 20 procent tot bijna 28 miljard euro. Nokia boekte op deze activiteiten een operationele winst van 3,3 miljard euro, 43 procent lager dan in 2008.

Het bedrijf verkocht het afgelopen jaar 432 miljoen mobiele telefoons, bijna 8 procent minder dan in het jaar ervoor. Het Finse mobieltjesconcern ziet zijn marktaandeel al geruime tijd afnemen, onder meer door de opkomst van iPhones, Blackberry's en andere populaire smartphones. Naar eigen zeggen hebben de Finnen 39 procent van de mobieltjesmarkt in handen.

Navteq

Navteq, de in 2007 door Nokia aangekochte fabrikant van navigatiesoftware zag zijn omzet verdubbelen tot 670 miljoen euro, maar verdubbelde tegelijkertijd ook zijn operationele verlies tot 344 miljoen.

Nokia Siemens Networks werd halverwege 2006 als joint venture in het leven geroepen om de communicatiedivisie van Siemens te combineren met de network business group van Nokia. Het bedrijf is fiscaal gevestigd in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De markt voor mobieltjes en diensten zal een keer verzadigd raken toch.. En als die fabrikanten blijven groeien en de markt met hun overbodige producten en diensten blijven overspoelen, gaat het vanzelf een keer kapot.

Mooi he die vrije markt economie.

Och arme.. Wat zo vreemd is, is dat het normaal is om tijdens een recessie een slecht resultaat te boeken, zeer zeker als het meer 'infrastructurele' faciliteiten zijn die niet direct een oplossing vormen voor de heersende problemen.
Wat helaas normaal is geworden, is dat er dan meteen 8% van het personeelsbestand wordt geschrapt.. De veramerikanisering slaat toe..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-28T15:13:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.