Harderwijkse kabelaar laat ISP toe op netwerk

Voor het eerst stelt een kabelbedrijf zijn netwerk volledig open voor externe aanbieders van internet-, ip-telefonie- en televisiediensten. De Veluwse kabelaar CAI Harderwijk laat aanbieder Solcon toe tot zijn infrastructuur, zonder gebruik van routers. Die waren in het verleden nodig doordat derde partijen slechts een bepaalde frequentieband mochten gebruiken. Op termijn wil CAI zijn coax-kabels vervangen door glasvezel en daar wil Solcon nu al op anticiperen.

Er zijn andere Nederlandse kabelaars die hun netwerk theoretisch openstellen voor derden. Volgens CAI-directeur Edo Kweldam werpen deze in de praktijk vaak technologische drempels op om concurrentie te beperken. 'De kabelbedrijven leveren vaak ook diensten en zijn dus niet gebaat bij nieuwe dienstenaanbieders op hun netwerk.'

'Wij leveren de netwerkinfrastructuur zo transparant mogelijk en anderen mogen daarop diensten aanbieden', vertelt Kweldam. Zijn kabelbedrijf vergroot voor de zomer van 2010 de capaciteit op de coax-kabels door over te stappen op Docsis 3-technologie. Daarmee zijn download- en uploadsnelheden van 100 megabits per seconde mogelijk, bijna vergelijkbaar met glasvezel. Kweldam onderhandelt nog met hardwareleveranciers Arris en Cisco.

Glasvezel

CAI Harderwijk wil uiteindelijk alle kabels vervangen door glasvezel, zegt Kweldam. Voor internetdienstverlener Solcon is dat de aanleiding om nu al op de Harderwijkse kabel diensten aan te bieden. Dat legt Harold Reinders van Solcon uit. Zijn bedrijf levert voornamelijk internet- en ip-telefoniediensten via glasvezel en adsl. Wat het bedrijf precies gaat aanbieden op de Harderwijkse kabel, is volgens Reinders nog niet bekend.

Behalve Solcon hebben nog twee andere lokale service providers interesse in toegang tot de kabel. Bovendien biedt dienstverlener CAIway al diensten op de Harderwijkse kabel. UPC was volgens Kweldam ook actief op het netwerk, maar trok zich terug toen het bedrijf moest investeren in nieuwe routers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De auteur zal DOCSIS 3.0 technologie bedoelen of hij heeft beslag weten te leggen op uitgelekte documenten van een tot noch toe onbekende technologie (Doxis 3).

CAI Harderwijk laat precies zien hoe het hoort: Voor een schappelijk bedrag per maand analoge radio/tv PLUS ook hetzelfde pakket (plus extra) VRIJ digitaal te ontvangen, dus zonder verplichting een of ander stroomvretend kastje af te moeten nemen.

Wat haat ik het dat ik in UPC gebied woon. Die maken dat laatste nog nieteens mogelijk m.b.v. een smartcard en CI+, laatstaan FTA.....

Maar ja, om nou je woonplaats te gaan selecteren op kabelaar.....

Het is net andersom in Harderwijk, analoog ~25 kanalen is gratis en staat op je aansluiting als je je huis betrekt. Digitaal is echt helemaal top in Harderwijk en ook nog voor een schappelijk bedrag.

Drie keer raden waar ik woon ;-))

Wel knap voor een organisatie die zo low-budget werkt, bij UPC/Ziggo/Etc.. krijg je geen handgeschreven kwitantie voor de aansluitkosten. Hoofdkantoor is niet sprankelend, gewoon een kamertje onder de zendmast (geen grapje, echt niet). Maar wel betere prijzen en kwaliteit dan alle grotere kabelaars zonder al te veel beperkingen.

Dit wordt allemaal gepresenteert als een geweldige geste, openheid en vernieuwing.

Maar in feite is dit gewoon afgedwongen door de overheid, cq implementatie van de onlangs ingevoerde wetten.

D.J. Oosterveld, mede-harderwieker! :-)

Ook ik ben blij met deze ontwikkeling. Wellicht dat ik dan toch weer kabel of glasvezel overweeg. Momenteel internet ik nog via een ADSL lijn omdat mijn ervaringen met UPC slecht waren. Zelfs een goed netwerk als dat van de CAI Harderwijk hielp daar niet aan mee. Maar als deze ontwikkeling door gaat, dan staan wat mij betreft alle opties weer open!

@ Joop:
Harderwijk heeft jaren lang 2 internet providers op de kabel gehad, namelijk CAIway en UPC. ( Wat ook op te maken is uit de tekst. ) Lang voordat wetgeving dit zal verplichten.

Voor de volledigheid: de goede aktie van CIA Harderwijk is voorafgegaan door een net zo sterke aktie van de Rekam, het kabelbedrijf in de regio Gouda/Reeuwijk/Oudewater e.o. Nog voor CAI Harderwijk gaf de Rekam het signaal van CAIW uit Naaldwijk door vwb extra pakketten en internet. Ook in Gouda kunnen we voor een bijzonder laag bedrag (al jaren 6,85 euro p/mnd) vele zenders bekijken. Zelfs KPN/Digitenne heeft haar campagne moeten aanpassen omdat ze niet mochten stellen dat ze goedkoper waren dan de kabelaars, ook al klopte dat op veel plaatsen, behalve in ..... het Rekam gebied :) Situatie dwingt wel tot nadenken: kleine partijen als CIAW, Rekam en Harderwijk, bieden kabeltelevisie met keuzevrijheid en lage kosten. Daarmee houden ze de grote jongens en mededingings-autoriteteitn op scherp! Dus dankzij deze partijen, betaald heel Nederland vele euro's minder. Hulde!

Michel, bij mij precies dezelfde ervaringen. Als één van de eersten in Harderwijk zat ik (destijds nog onder het CAIHWK/Telekabel-label) op de kabel, met 100mb. Toen UPC Telekabel overnam en het chello product gepusht werd viel mijn snelheid tussen het eind van de middag tot laat in de avond terug naar minder dan een 14k4 modem (als ik al verbinding had). Zodra het alternatief (ADSL) beschikbaar kwam in Harderwijk ben ik overgestapt, en ik heb nooit meer overwogen om nog terug naar de kabel te gaan. Maar dit bericht stemt me hoopvol, toch maar eens de site van CAIHWK gan bekijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-02T11:21:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.