AMD lanceert Sempron eerder dan gepland

AMD heeft zijn nieuwe 32-bit processor Sempron voortijdig gelanceerd. Deze chip voor de onderkant van de markt zou midden augustus worden onthuld.

AMD positioneert zijn nieuwe budget-processor tegenover de Celeron van Intel. De Sempron vult echter ook een gat aan de onderkant van AMD’s productbereik, wat vroeger werd ingevuld door de Duron-processor. Die is een tijd verdwenen van het toneel en toen even gereanimeerd in de vorm van een 1,6 GHz-model. Hier en daar is ook een 1,8 GHz uitvoering opgedoken.
De nieuwe chip komt uit in acht desktopuitvoeringen en drie laptopuitvoeringen. De desktop-Sempron is een variant van de Athlon XP-processor en gebruikt net zoals AMD’s Athlon-, Duron- en Athlon XP-processoren de Socket A-aansluiting op moederborden. Tenminste, op het topmodel na; die gebruikt Socket 754 van de Athlon64 en ondersteunt ook Hypertransport. De laptopuitvoering is afgeleid van de Athlon64 Mobile-processor, maar mist bepaalde functies waaronder de 64-bit uitbreiding van de instructieset.
De Sempron varieert in prestatieniveau van AMD’s prestatienummering 2200+ tot 3100+. Tussenmodel 3000+ komt echter pas in het vierde kwartaal. Verder zijn de 2200+ en 2300+ voorbehouden aan nieuwe, zogeheten opkomende markten waar de prijs van reguliere pc’s niet in verhouding staat tot het gemiddelde inkomen. De goedkoopste Sempron, de 2200+, kost 39 dollar per stuk in hoeveelheden van duizend stuks. De duurste kost 135 dollar, waarmee de hele familie onder het prijsniveau van de goedkoopste Athlon XP zit en grotendeels onder Intels Celerons.
AMD wil de Athlon XP-naam en –chips tegen 2005 uitfaseren. Processoren die zijn gericht op prestatieniveau zijn voortaan de semi-64-bit Athlon64-chips, terwijl de Sempron de prijsgerichte rol bekleedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-29T08:14:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.