Telecombedrijven en isp's gaan in opslagdiensten

Nu breedband algemeen ingevoerd begint te raken kopen steeds meer bedrijven it-diensten buiten de deur. Een flink aantal Nederlandse telecombedrijven en internetaanbieders speelt daarop in door na de zomer met opslagdiensten op afroep te komen.

Zo meldde Versatel deze week dat het samen met IBM een backup en restoredienst ontwikkeld heeft. Het is een volledig beheerde dienst die automatisch back-ups maakt van de systemen die de klant heeft aangegeven en deze extern opslaat. De multiplatformdienst is geschikt voor zowel een heel serverpark, enkele servers als individuele pc’s en laptops. De klant betaalt alleen voor de hoeveelheid data die is opgeslagen. Hiervoor geldt een vast tarief per Gigabyte per maand.
Ook telecombedrijf Enertel werkt op dit moment een opslagdienst op aanvraag uit met leverancier EMC. Daarnaast is het bedrijf backupdiensten aan het voorbereiden. Volgens Rene de Wit, directeur managed services bij het bedrijf, worden it-diensten steeds belangrijker voor het bedrijf. "Vorig jaar bestond 15 procent van de omzet bij Enertel uit traditionele it-diensten als het beheer van applicaties. Dit jaar zal dat aandeel alleen maar groeien, omdat Enertel met partners nieuwe diensten aan het uitbouwen is. Het uitbesteden van werkplekbeheer en het beheer van applicaties is niet alleen meer voor de hele grote bedrijven weggelegd. Ook het middensegment kiest daar nu voor. Door grotere bekendheid en de goede infrastructuurvoorzieningen zie ik dat alleen maar groeien."
Grote telecombedrijven als KPN en BT boden al langer dit soort opslagdiensten aan. Niet alleen kleinere telecombedrijven als Versatel en Enertel volgen nu die trend ook de op bedrijven gerichte isp BIT gaat met Netapp-dozen opslagcapaciteit op aanvraag aanbieden. Michel Osenbruggen, directeur van BIT, ziet de vraag naar deze opslagdiensten toenemen, omdat bedrijven aanhikken tegen de hoge kosten voor de opslagapparatuur en het complexe beheer. Naast de opslagdienst stelt de internetaanbieder ook switches voor verdeling van de werklast over webservers op aanvraag beschikbaar. Ook dit is kostbare apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-29T13:51:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.