Alcatel-Lucent weet verlies in 2009 te beperken

Dit artikel delen:

Telecomnetwerkleverancier Alcatel-Lucent was in 2009 veel minder verliesgevend dan in het jaar ervoor. Het nettoverlies bleef beperkt tot 524 miljoen euro, een tiende van het verlies over 2008. De omzet bedroeg in 2009 ruim 15 miljard euro. In 2008 verloor de onderneming nog ruim 5,2 miljard euro bij een omzet van bijna 17 miljard euro. Volgens directeur Ben Verwaayen voldoet de omzet aan de conservatieve verwachtingen.

Bij de carrier-divisie, die veruit het grootste bedrijfsonderdeel is en producten levert aan telecombedrijven, neemt de omzet met ruim 17 procent het meeste af. Dat is voornamelijk te wijten aan achterblijvende verkopen op de markt voor vaste en mobiele telefoniediensten. Ook de divisie Enterprise, die aan bedrijven bijvoorbeeld producten voor unified communications en ip-telefonie verkoopt, zag met 15 procent de omzet flink afnemen. De bedrijfsonderdelen Application Software en Services boekten in 2009 wel meer omzet dan in 2008.

Alcatel-Lucent rondde in het vierde kwartaal van 2009 een grootschalig besparingsprogramma af. Het programma werd ingezet kort nadat Ben Verwaayen in september 2008 bij het concern aan het roer kwam. Door de kosten voor productie, organisatie en R&D te drukken, kan het bedrijf vanaf nu jaarlijks 950 miljoen euro besparen.

Besparingen

Om kosten te besparen heeft het bedrijf tot dusver geen massa-ontslagen hoeven door te voeren, hoewel duizend managers en vierduizend inhuurkrachten hun congé kregen. Ook hamerde Verwaayen op een vereenvoudiging van de bedrijfsvoering en een overzichtelijker productportfolio. Bovendien sloot Alcatel-Lucent een pact met hardwareleverancier HP, voor het combineren van hun producten en verkoopactiviteiten. Daarmee hopen de ondernemingen elk hun marktaandeel en omzet te vergroten.

Sinds de fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies (2006) heeft het bedrijf nog geen enkel jaar winstgevend afgesloten. In het tweede kwartaal van 2009 werd voor het eerst wel een bescheiden kwartaalwinst geboekt, voornamelijk als gevolg van enkele eenmalige voordelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-11T14:27:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.